Τζόζεφ Πούλιτζερ

Τζόζεφ Πούλιτζερ (1847 – 1911)
Τζόζεφ Πούλιτζερ (1847 – 1911)

Ο Τζόζεφ Πούλιτζερ (Joseph Pulitzer) ήταν ουγγρικής καταγωγής αμερικανός δημοσιογράφος, εκδότης και πολιτικός. Υπήρξε ένας από τους μεγιστάνες του αμερικανικού Τύπου στην εποχή του και ο εκδότης που συνέβαλε καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό του. Οι δημοσιογραφικές του πρακτικές γέννησαν τον όρο «κίτρινος Τύπος», ενώ με τη διαθήκη του θεσπίστηκαν τα γνωστά δημοσιογραφικά και λογοτεχνικά βραβεία που φέρουν το όνομά του.

Η μετανάστευση στις ΗΠΑ

Ο Τζόζεφ Πούλιτζερ γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1847 στην πόλη Μακό του τότε Βασιλείου της Ουγγαρίας. Καταγόταν από πλούσια εβραϊκή οικογένεια της περιοχής, αλλά μετά την πτώχευση του πατέρα του αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στο Νέο Κόσμο. Σε ηλικία 17 ετών μετανάστευσε στις ΗΠΑ και κατατάχθηκε στο στρατό των Ενωτικών (Βορείων), κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου. Μετά τη λήξη του εγκαταστάθηκε στο Σεντ Λούις, όπου επιδόθηκε στη δημοσιογραφία. Προσελήφθη ως ρεπόρτερ στη γερμανόφωνη εφημερίδα «Westliche Post» και το 1871 έγινε μέτοχός της.

Παράλληλα, ασχολήθηκε με την πολιτική και το 1869 εξελέγη στο τοπικό νομοθετικό σώμα της πολιτείας Μιζούρι. Ανέπτυξε δραστηριότητα στο πλαίσιο του Φιλελεύθερου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και μετά τη διάλυσή του εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα, στις τάξεις του οποίου παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο “κιτρινος Τύπος”

Αφού αποκόμισε μεγάλα κέρδη με την αγοραπωλησία διαφόρων εφημερίδων στο Σεντ Λούις, στις 10 Μαΐου 1883 εξαγόρασε την εφημερίδα της Νέας Υόρκης «The World» και το 1890 δημιούργησε την απογευματινή της έκδοση με τίτλο «The Evening World». Από τις στήλες των εφημερίδων του ο Πούλιτζερ προέβαλε και υποστήριζε την πολιτική του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στην προσπάθειά του ν’ αυξήσει την κυκλοφορία, εισήγαγε πολλές καινοτομίες, όπως το αθλητικό ρεπορτάζ, τα κόμικς, το ρεπορτάζ μόδας και την πλούσια εικονογράφηση. Πραγματοποίησε πολλές ειδικές καμπάνιες και δεν δίσταζε να χρησιμοποιεί κάθε μέσο εντυπωσιασμού, διαφήμισης και αυτοπροβολής. Ο ανταγωνισμός του, ιδιαίτερα με την εφημερίδα «New York Morning Journal» του Ράντολφ Χιρστ (ο «Πολίτης Κέιν» του Όρσον Γουέλς) στην κάλυψη του Ισπανοαμερικανικού Πολέμου του 1898, οδήγησε στη δημιουργία του όρου «κίτρινος Τύπος» για να περιγράψει αυτού του είδους τις δημοσιογραφικές πρακτικές.

Το 1885 εξελέγη βουλευτής στο Κογκρέσο με τη σημαία του Δημοκρατικού Κόμματος, εκπροσωπώντας την 9η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, αλλά ένα χρόνο αργότερα αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω προβλημάτων υγείας, η οποία επιδεινώθηκε δύο χρόνια αργότερα με την απώλεια της όρασής του. Έκτοτε άρχισε να αποσύρεται σταδιακά από την άμεση διεύθυνση και διαχείριση των εφημερίδων του, εξακολουθώντας όμως να ελέγχει την πολιτική τους γραμμή.

Τα βραβεία Πούλιτζερ

Ο Τζόζεφ Πούλιτζερ πέθανε στις 29 Οκτωβρίου 1911 στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, σε ηλικία 64 ετών. Από το 1878 ήταν παντρεμένος με την Κέιτ Ντέιβις, με την οποία απέκτησε επτά παιδιά.

Με τη διαθήκη του κατέλιπε κληροδότημα για την ίδρυση της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης (για πολλούς η κορυφαία δημοσιογραφική σχολή του κόσμου) και τη θέσπιση των ομώνυμων δημοσιογραφικών, λογοτεχνικών και μουσικών βραβείων. Με τα βραβεία Πούλιτζερ έχουν τιμηθεί μεγάλες προσωπικότητες της δημοσιογραφίας, των γραμμάτων και της μουσικής των ΗΠΑ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ