Τόμας Κουκ: Ο ιδρυτής του πρώτου ταξιδιωτικού γραφείου

Τόμας Κουκ (1808 – 1892)
Τόμας Κουκ (1808 – 1892)

Ο Τόμας Κουκ ήταν άγγλος επιχειρηματίας, ο πρώτος που διοργάνωσε ομαδικά ταξίδια με ταυτόχρονη ξενάγηση και ίδρυσε την παγκόσμιας ακτινοβολίας ταξιδιωτική εταιρεία «Τόμας Κουκ και Υιός» στις 5 Ιουλίου 1841. Σήμερα αναγνωρίζεται ως ο πρωτεργάτης του σύγχρονου τουρισμού.

Γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1808 στη Μελβούρνη της Κεντρικής Αγγλίας. Σε ηλικία 10 ετών εγκατέλειψε το σχολείο κι έκανε διάφορες δουλειές έως το 1828, οπότε έγινε Βαπτιστής ιεραπόστολος.

Το 1841 έπεισε τη Σιδηροδρομική Εταιρεία των Κεντρικών Κομητειών της Αγγλίας να δρομολογήσει ειδικό σιδηροδρομικό συρμό μεταξύ των πόλεων Λέστερ και Λάφμπρο για μία θρησκευτική συγκέντρωση στις 5 Ιουλίου. Ο Τόμας Κουκ ανέλαβε τη μετακίνηση των προσκυνητών, με την εταιρεία που ίδρυσε εκείνη την ημέρα.

Πιστεύεται ότι αυτός ήταν ο πρώτος εκδρομικός σιδηροδρομικός συρμός που διαφημίστηκε δημόσια στην Αγγλία. Μετά τρία χρόνια, οι σιδηρόδρομοι συμφώνησαν να καθιερώσουν το δρομολόγιο ως μόνιμο, αν ο Κουκ αναλάμβανε να εξασφαλίζει τους επιβάτες στους εκδρομικούς αυτούς συρμούς.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης των Παρισίων του 1855 ο Τόμας Κουκ ξενάγησε εκδρομείς από το Λέστερ στο Καλέ (Γαλλία). Το επόμενο έτος ηγήθηκε του πρώτου «Μεγάλου Γύρου της Ευρώπης».

Στην αρχή της δεκαετίας του 1860 έπαψε να οδηγεί προσωπικά τους ταξιδιώτες κι εργάστηκε ως πράκτορας πώλησης εισιτηρίων εσωτερικού και εξωτερικού. Η εταιρεία του ανέλαβε στρατιωτικές μεταφορές και ταχυδρομικές υπηρεσίες κατά τη δεκαετία του 1880.

Ο Τόμας Κουκ πέθανε στις 18 Ιουλίου 1892 στο Λέστερ της Κεντρικής Αγγλίας, σε ηλικία 83 ετών. Μετά το θάνατό του, τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβε ο μοναχογιός του Τζον Μέισον Κουκ (1834-1899), ο οποίος εργαζόταν στην πατρική επιχείρηση από το 1864.

Μετά το θάνατό του το 1899 η εταιρεία πέρασε στα παιδιά του και παρέμεινε στην οικογένεια Κουκ έως το 1928. Το 2001 εξαγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία C&N Touristic AG και μετονομάστηκε σε Thomas Cook AG και το 2007 σε Thomas Cook Group. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 κήρυξε πτώχευση.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ