Αυγουστίνος Καποδίστριας

Αυγουστίνος Καποδίστριας (1778 – 1857)
Αυγουστίνος Καποδίστριας (1778 – 1857)

Κυβερνήτης της Ελλάδας, διαδεχθείς τον αδελφό του Ιωάννη, μετά τη δολοφονία του. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1778, ως Αυγουστίνος Ιωάννης Μαρία Καποδίστριας και ήταν ο τρίτος γιος του νομικού και πολιτικού Αντωνίου Μαρία Καποδίστρια και της κυπριακής καταγωγής Διαμαντίνας Γονέμη.

Σπούδασε αγρονομία και φιλολογία. Διετέλεσε διπλωματικός υπάλληλος και αξιωματούχος της Επτανήσου Πολιτείας, ενώ το 1818 ήταν διπλωματικός ταχυδρόμος του τσάρου. Μέλος της Φιλικής Εταιρείας από της ιδρύσεώς της και στη συνέχεια έφορος αυτής στην Κέρκυρα. Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον αδελφό του, ανέλαβε τη Διοίκηση της Δυτικής Ελλάδας (23 Αυγούστου 1829) και συνέβαλε καθοριστικά στην εκδίωξη των τουρκικών φρουρών από τη Ναύπακτο, το Αντίρριο και το Μεσολόγγι.

Μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια (1831) εξελέγη από τη Γερουσία πρόεδρος της προσωρινής τριμελούς «Διοικητικής Επιτροπής της Ελλάδας» (27 Σεπτεμβρίου - 7 Δεκεμβρίου) μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Ιωάννη Κωλέττη. Η αντιπολίτευση (αγγλικό κόμμα, δηλαδή νησιώτες και πελοποννήσιοι προύχοντες) στράφηκε κατά της τριανδρίας, την οποία θεωρούσε συνέχεια της απολυταρχίας και της φιλορωσικής πολιτικής του Ιωάννη Καποδίστρια. Κατόρθωσε να προσεταιρισθεί και τον Ιωάννη Κωλέττη, που ήταν επικεφαλής του γαλλικού κόμματος και συσπείρωνε κυρίως τους στερεοελλαδίτες.

Στις 5 Δεκεμβρίου συνεκλήθη στο Άργος η Ε' Εθνοσυνέλευση και ανακήρυξε τον Αυγουστίνο Καποδίστρια «Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως», μέχρι την ψήφιση του Συντάγματος. Οι αντιπολιτευόμενοι, που αυτοαποκαλούνταν «συνταγματικοί», αμφισβήτησαν τη νομιμότητά της.

Η περίοδος διακυβέρνησης του Αυγουστίνου Καποδίστρια χαρακτηρίστηκε από πολιτική αστάθεια και οδήγησε σε εμφύλιες συγκρούσεις, που κράτησαν μέχρι το καλοκαίρι του 1832. Στο νεοσύστατο κράτος δημιουργήθηκαν δύο κυβερνήσεις: η νόμιμη στο Ναύπλιο υπό τον Καποδίστρια, που έλεγχε την Πελοπόννησο και η δεύτερη υπό τον Κωλέττη στην Περαχώρα, που εξουσίαζε τη Στερεά Ελλάδα.

Στις 15 Μαρτίου ψηφίσθηκε το Σύνταγμα από την αμφισβητούμενη Ε' Εθνοσυνέλευση (γνωστό ως «Ηγεμονικό», επειδή προέβλεπε βασιλιά ως ανώτατο άρχοντα), η οποία ονόμασε τον Αυγουστίνο Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδας μέχρι την άφιξη του βασιλιά. Στην εξουσία έμεινε μόνο για λίγες ημέρες, καθώς στις 28 Μαρτίου 1832 αναγκάσθηκε να παραιτηθεί, όταν επικράτησε το κίνημα του Κωλέττη. Δύο ημέρες αργότερα αναχώρησε οριστικά από την Ελλάδα με τη ρωσική φρεγάτα «Πάρις», μεταφέροντας και το σκήνωμα του αδελφού του.

Ο Αυγουστίνος Καποδίστριας εγκαταστάθηκε αρχικά στην Κέρκυρα και στη συνέχεια στην Πετρούπολη, όπου συνταξιοδοτήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση, μέχρι το θάνατό του τον Μάιο του 1857. Το 1840 έλαβε τον τίτλο του κόμιτος από την Ιόνια Πολιτεία, που ήταν ακόμη υπό την αγγλική προστασία. Πέθανε άγαμος το 1857 και τάφηκε στη Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ