Καμίγ Κλοντέλ

Ταλαντούχα γλύπτρια με τραγικό τέλος. Η Camille Claudel (Καμίγ Κλοντέλ) είναι περισσότερο γνωστή ως ερωμένη και μούσα του σπουδαίου γλύπτη Ογκίστ Ροντέν (1840-1917). Αδελφός της ήταν ο διπλωμάτης και λογοτέχνης Πολ Κλοντέλ (1868-1955), εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων των γαλλικών γραμμάτων του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, από τα γραπτά του οποίου αντλούνται οι όποιες πληροφορίες για την ζωή της.

Η Camille Claudel γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1864 στο Βιλνέβ-σιρ-Φερ της βόρειας Γαλλίας. Δεν έλαβε τυπική μόρφωση, αλλά μελετούσε πολύ στην πλούσια βιβλιοθήκη του πατέρα της.

Στα εφηβικά της χρόνια ήταν ήδη μια ταλαντούχα γλύπτρια, αναγνωρισμένη από ομοτέχνους του καιρού της. Όταν η οικογένειά της μετακόμισε στο Παρίσι γράφτηκε στην Σχολή Καλών Τεχνών «Académie Colarossi».

Η γνωριμία της Camille Claudel με τον Ροντεν

Το 1883 γνώρισε τον Ροντέν και έγινε μαθήτρια του, βοηθός, μοντέλο και ερωμένη του. Έζησε κάτω από την επιρροή του και δέχτηκε την επίδρασή του σε έργα της όπως «Η Εγκατάλειψη» (« L’ Abandon», μάρμαρο, 1888) και «Το βαλς» («La Valse», μπρούντζος, 1893).

Η σχέση τους κλονίστηκε το 1893 και από το 1898 η Κλοντέλ διέρρηξε κάθε σχέση μαζί του. Ο γεμάτος πάθος και οδύνη δυναμισμός των τελευταίων της έργων, όπως «Η ώριμη ηλικία«» («L' Âge mûr», μπρούντζος, 1899), εκφράζει το προσωπικό της δράμα.

Ο τραγικός θάνατος της Claudel

Η Claudel ένιωσε προδομένη από την στάση του Ροντέν και της έγινε έμμονη ιδέα ότι αυτός και η «κλίκα» του την καταδίωκαν. Άρχισε τότε να καταστρέφει ό,τι γλυπτό είχε στο εργαστήριό της και να απομονώνεται από τον κύκλο της, ακόμη και από τον αδελφό της Πολ, που της συμπαραστεκόταν με κάθε τρόπο.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής της τα πέρασε σε θλιβερή απομόνωση, από άσυλο σε άσυλο, ώσπου εγκατέλειψε τα εγκόσμια στις 19 Οκτωβρίου 1943, σε ηλικία 78 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ