Μοντ Μπόνεϊ: Η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέταξε σόλο από την Αυστραλία στην Αγγλία

Μοντ Μπόνεϊ (1897 – 1997)
Μοντ Μπόνεϊ (1897 – 1997)

Η Μοντ Μπόνεϊ (Maude Bonney) είναι η πρώτη γυναίκα αεροπόρος που πέταξε σόλο από την Αυστραλία στην Αγγλία.

Γεννημένη στις 20 Νοεμβρίου 1897 στη Νότιο Αφρική, περιπλανήθηκε με την οικογένειά της στην Αγγλία, την Αυστραλία και τη Γερμανία, προτού εγκατασταθεί οριστικά στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας το 1917, μετά τον γάμο της με τον δερματέμπορο Χάρι Μπόνεϊ.

Το ενδιαφέρον της για την αεροπορία ξεκίνησε το 1928, με την προτροπή ενός εξαδέλφου του συζύγου της. Απέκτησε δίπλωμα πιλότου και το 1931 πέταξε μόνη της με ένα διπλάνο τύπου deHaviland 60G VH-UPV, με την ονομασία «My Little Ship», από το Μπρίσμπεϊν στο Γουανγκαράτα, προκειμένου να συναντήσει τον πατέρα της. Το ταξίδι της σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων διάρκεσε 15 ώρες κι έγραψε ιστορία.

Το 1933 έγινε η πρώτη γυναίκα που πέταξε σόλο από την Αυστραλία στην Αγγλία. Το ταξίδι της διάρκεσε 157 ώρες και ήταν αρκετά επικίνδυνο, αφού αντεπεξήλθε με επιτυχία τα κατά διαστήματα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ επέζησε από δύο βαριές προσγειώσεις και ήλθε αντιμέτωπη με ένα κοπάδι νεροβούβαλων.

Η ατρόμητη αεροπόρος συνέχισε να θέτει νέους στόχους και το 1937 πραγματοποίησε ένα ακόμη διηπειρωτικό ταξίδι, αφού πέταξε σόλο από την Αυστραλία στη γενέτειρά της Νότιο Αφρική.

Το 1939 το αεροπλάνο της υπέστη μεγάλες ζημιές από φωτιά και αφού το επισκεύασε χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μοντ Μπόνεϊ τιμήθηκε με πλήθος βραβείων και παρασήμων μεταπολεμικά. Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, στις 24 Φεβρουαρίου 1997.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ