Μπουλέντ Ετσεβίτ

Μπουλέντ Ετσεβίτ (1925 – 2006)
Μπουλέντ Ετσεβίτ (1925 – 2006)

Τούρκος πολιτικός, που βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της Τουρκίας σχεδόν επί μισό αιώνα. Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ (Bulent Ecevit) γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1925 και σπούδασε στο Λονδίνο και στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Πριν γίνει βουλευτής το 1957, ήταν γνωστός ως συγγραφέας και ποιητής.

Υπήρξε αριστερός εθνικιστής και υπέρμαχος του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του στην αγγλόφωνη εφημερίδα Νέα Ανατολή είχε υποστηρίξει ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνιστά απειλή για το καθεστώς.

Διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Τουρκίας και ήταν ο πρωθυπουργός του Αττίλα, καθώς διέταξε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Κενάν Εβρέν το 1980 φυλακίστηκε επί μήνες και στη συνέχεια απαγορεύτηκε επί χρόνια η πολιτική του δράση.

Το Νοέμβριο του 2002 ο Ετσεβίτ ηγείτο του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, που έχασε την εξουσία, μετά τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές. Δύο χρόνια αργότερα, αποχώρησε από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς, του οποίου υπήρξε ιδρυτής.

Πέθανε στις 6 Νοεμβρίου του 2006.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ