Ο Παύλος (Διονυσόπουλος) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Ο Pavlos, όπως ήταν διεθνώς γνωστός, εκπροσώπησε επάξια την ελληνική καλλιτεχνική πρωτοπορία στο εξωτερικό.
Αξιοποιώντας τις αντιλήψεις του νεοντανταϊσμού, της ποπ αρτ και του νέου ρεαλισμού, αναπαρήγαγε δεδομένα της καθημερινότητας και ανάπλασε αντικείμενα του καθημερινού περιβάλλοντος. Συναρμολογώντας κομμένες λωρίδες από αφίσες, αλλά και μεταλλικό σύρμα, δημιούργησε χαρακτηριστικές συνθέσεις με γραβάτες, σακάκια, παλτά και πουκάμισα κρεμασμένα σε καρέκλες, σε κρεμάστρες ή στον τοίχο, κουρτίνες, δέντρα, κολόνες και νεκρές φύσεις, τοπία, θάλασσες και χωράφια, όπου η εντύπωση και το αποτέλεσμα εξαρτώνται από το παιχνίδισμα των χρωμάτων και τον τρόπο συγκόλλησης του υλικού. Με ανάλογο τρόπο έχει επίσης δημιουργήσει περιβάλλοντα, ενώ στην καλλιτεχνική του δράση περιλαμβάνονται και δύο χάπενινγκ.
Ο Παύλος Διονυσόπουλος γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1930 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1949 έως το 1953 με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Τον επόμενο χρόνο, με γαλλική υποτροφία, μετέβη στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα στην Ακαδημία Γκραντ Σομιέρ.
Από το 1955 έως το 1958 εργάστηκε στην Αθήνα στο θέατρο και τη διαφήμιση και το 1958, με υποτροφία του ΙΚΥ, επέστρεψε στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα και άνοιξε εργαστήριο. Στη γαλλική πρωτεύουσα γνωρίστηκε με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες, με τον Ρεϊμόν Αν, ιδρυτή του κινήματος του νέου ρεαλισμού, τους γλύπτες Σεζάρ, Τζιακομέτι, Κάλντερ και Ντιμπιφέ, καθώς και με τον κριτικό και φιλόσοφο Πιερ Ρεστανί, που άσκησε σημαντική επιρροή στη σύγχρονη τέχνη.
Το 1964 οργάνωσε την πρώτη ατομική του έκθεση στο Παρίσι και ακολούθησαν πολυάριθμες συμμετοχές του σε ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται οι Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1958), των Παρισίων (1965, 1978), της Βενετίας (1980) και τα Ευρωπάλια (1982).
Το 1997 διοργανώθηκε αναδρομική έκθεσή του στη Θεσσαλονίκη (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), η οποία παρουσιάστηκε και στην Αθήνα (Εργοστάσιο ΑΣΚΤ). Το έργο του «Ποδοσφαιριστές» κοσμεί τον σταθμό «Ομόνοια» του Μετρό της Αθήνας.
Ο Παύλος Διονυσόπουλος πέθανε τον Ιούνιο του 2019 και τάφηκε στη γενέτειρά του στις 16 Ιουνίου 2019.