Σονόρα Σμαρτ - Ντοντ: Η εμπνεύστρια της Ημέρας του Πατέρα

Σονόρα Σμαρτ - Ντοντ (1882 – 1978)
Σονόρα Σμαρτ - Ντοντ (1882 – 1978)

Η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Σονόρα Σμαρτ Ντοντ είναι η εμπνεύστρια της Ημέρας του Πατέρα, μιας γιορτής που αργότερα διεθνοποιήθηκε και σήμερα γιορτάζεται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ως Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα.

Η Σονόρα Σμαρτ γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1882 στο Τζένι Λιντ της πολιτείας Αρκάνσας των ΗΠΑ. Ο πατέρας της Γουίλιαμ Σμαρτ ήταν λοχίας του πυροβολικού στον στρατό των Νοτίων κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου και αρχηγός μιας πολύτεκνης οικογένειας. Το 1889, η οικογένεια Σμαρτ μετακόμισε ακόμη δυτικότερα προς αναζήτηση καλύτερης τύχης και εγκαταστάθηκε στην πόλη Σπόκεν της πολιτείας Γουάσινγκτον.

Σε ηλικία 16 ετών η Σονόρα, έχασε την μητέρα της κατά την διάρκεια μιας ακόμα γέννας και ανέλαβε να συνδράμει τον πατέρα της στην ανατροφή των πέντε αδελφών της.

Μια Κυριακή, κατά διάρκεια του εκκλησιασμού, το νεαρό κορίτσι πληροφορήθηκε για την καθιέρωση της Ημέρας της Μητέρας και σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να τιμηθεί και ο πατέρας. Έθεσε τον προβληματισμό της υπόψη της τοπικής εκκλησίας και πρότεινε την 5η Ιουνίου, ημέρα γέννησης του πατέρα της, ως Ημέρα του Πατέρα. Οι εκκλησιαστικοί παράγοντες αντιπρότειναν την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα έγινε στις 19 Ιουνίου 1910 στο Σπόκεν και παρέμεινε ένα γεγονός τοπικής σημασίας για πολλά χρόνια μέχρι το 1966, οπότε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον με διάταγμά του ανακήρυξε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έκτοτε ήταν θέμα χρόνια ο εορτασμός να περάσει τα αμερικανικά σύνορα και να διεθνοποιηθεί.

Η Σονόρα Σμαρτ, έχοντας σπουδάσει καλές τέχνες στο Σικάγο, ασχολήθηκε με την ζωγραφική, την ποίηση και εργάστηκε ως σχεδιάστρια μόδας στο Χόλιγουντ. Σε νεαρή ηλικία παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Τζον Ντοντ, εκ των συνιδρυτών του γραφείου τελετών Ball & Dodd Funeral Home, με τον οποίο απέκτησε ένα γιο. Πέθανε πλήρης ημερών στις 22 Μαρτίου 1978.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ