Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων (Φουστανελάς)

Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων (Φουστανελάς)  (1808 – 1838)
Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων (Φουστανελάς) (1808 – 1838)

Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου. Το επίσημο εκκλησιαστικό του όνομα είναι Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων. Είναι γνωστότερος ως «Φουστανελάς», επειδή στις αγιογραφίες εικονίζεται με φουστανέλα. Είναι πολιούχος άγιος των Ιωαννίνων και από τις 17 Ιανουαρίου 2018 προστάτης Άγιος της Προεδρικής Φρουράς, με απόφαση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκοπίου Παυλοπούλου.

Ο Γεώργιος γεννήθηκε το 1808 στο χωριό Τσούρχλι των Γρεβενών (σήμερα Άγιος Γεώργιος) από φτωχούς γονείς. Σε ηλικία οκτώ ετών έμεινε ορφανός και ανατράφηκε από τα μεγαλύτερα σε ηλικία αδέλφια του. Με την πάροδο του χρόνου αναζήτησε εργασία στα Ιωάννινα και προσελήφθη ως σείζης (ιπποκόμος) του Χατζή Αβδουλά, αξιωματικού του Ιμίν Πασά, γιου του Κιουταχή.

Το 1836 αρραβωνιάστηκε την Ελένη, μία νεαρή Γιαννιώτισσα, ορφανή όπως και ο ίδιος. Την ημέρα των αρραβώνων του συκοφαντήθηκε από έναν Οθωμανό Χότζα ότι ενώ είχε εξισλαμιστεί ζούσε ως χριστιανός. Οι Τούρκοι τον θεωρούσαν Μουσουλμάνο, επειδή στην εργασία του τον φώναζαν Χασάν.

Η υπόθεση έφτασε στον καδή (ιεροδικαστή), ο οποίος τον αθώωσε και τον άφησε ελεύθερο, επειδή ο Γεώργιος απάντησε ευθαρσώς ότι γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς και ότι παρέμεινε χριστιανός καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ενώ βρέθηκε απερίτμητος.

Το 1837 προσλήφθηκε ως ιπποκόμος του Μουσελίμη (τοπάρχη) των Φιλιατών, απ’ όπου επέστρεψε στα Ιωάννινα το Δεκέμβρη του ίδιου έτους για τη γέννηση και τη βάφτιση του γιου του. Κατηγορήθηκε όμως εκ νέου από τον ίδιο Χότζα για την πίστη του. Τη φορά αυτή συνελήφθη, κλείστηκε στη φυλακή, όπου του ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις για να αλλαξοπιστήσει. Αυτός όμως παρέμεινε αμετάπειστος, ομολογώντας συνεχώς τη χριστιανική του πίστη.

Για τη σωτηρία του και την απελευθέρωσή του κινητοποιήθηκε σύσσωμος ο χριστιανικός λαός των Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ιωακείμ τον Χίο. Όλες οι προσπάθειες όμως απέτυχαν και στις 17 Ιανουαρίου 1838, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αντωνίου, ο Γεώργιος απαγχονίστηκε.

Το σκήνωμά του παρέμεινε κρεμασμένο έως τις 19 Ιανουαρίου, οπότε αγοράστηκε αντί 300 γροσίων από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων κι ενταφιάστηκε με τιμές στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου.

Ο Γεώργιος ανακηρύχθηκε Άγιος με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις 19 Σεπτεμβρίου 1839, αλλά δεν την έκανε γνωστή για να μην ερεθίσει τους Τούρκους. Στις 25 Οκτωβρίου 1971 έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, τα οποία εναποτέθηκαν στον ομώνυμο ναό των Ιωαννίνων, στην Πλατεία Πάργης. Ιερός ναός αφιερωμένος στη μνήμη του αγίου υπάρχει και στη γενέτειρά του, Άγιο Γεώργιο Γρεβενών, όπου φυλάσσεται τμήμα του λειψάνου του.

Aπολυτίκιο

Τoν πανεύφημον Μάρτυν Χριστού Γεώργιον, Iωαννίνων τo κλέος και πολιούχον λαμπρόν, εν ωδαίς πνευματικαίς ανευφημήσωμεν· ότι ενήθλησε στερρώς, και κατήνεγκεν εχθρόν, του Πνεύματος τη δυνάμει· και νυν απαύστως πρεσβεύει, ελεηθήναι τας ψυχὰς ημών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ