Τζοβάνι Μπατίστα Πιρέλι

Τζοβάνι Μπατίστα Πιρέλι (1848 – 1932)
Τζοβάνι Μπατίστα Πιρέλι (1848 – 1932)

Ιταλός μηχανικός, επιχειρηματίας και πολιτικός, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας ελαστικών (Pirelli).

O Τζοβάνι Μπατίστα Πιρέλι γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1848 στο γραφικό χωριό Βαρένα, στις όχθες της λίμνης Κόμο. Ήταν το όγδοο από τα δέκα παιδιά του αρτοποιού Σαντίνο Πιρέλι και της Ρόζας Ρίβα. Σπούδασε μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και αποφοίτησε πρώτος το 1870. Έλαβε υποτροφία, την οποία εκμεταλλεύτηκε για να ταξιδέψει στην Ευρώπη και να γνωρίσει τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της επιχειρηματικότητας.

Το 1872 επέστρεψε στο Μιλάνο με νέες ιδέες και κατάφερε να πείσει κάποιους τραπεζίτες να του χρηματοδοτήσουν ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής ελαστικών, που ήταν το πρώτο στην Ιταλία κι ένα από τα πρώτα της Ευρώπης. Η εταιρεία που ίδρυσε με την επωνυμία «Τζοβάνι Μπατίστα Πιρέλι και Σία» υπήρξε ο πρόδρομος της σημερινής πολυεθνικής Pirelli.

Ο Πιρέλι πρωτοπόρησε στην παραγωγή ηλεκτρικών καλωδίων (1884) και από το 1899 επιδόθηκε στην παραγωγή ελαστικών αυτοκινήτων. Το 1902 η εταιρεία του άρχισε να επεκτείνεται στο εξωτερικό με την ίδρυση θυγατρικής βιομηχανίας στην Ισπανία. Από το 1904, στην εταιρεία αναμίχθηκαν οι γιοι του Πιέρο (1881-1956) και Αλμπέρτο (1882-1971), στους οποίους οφείλεται η γιγάντωσή της.

Το 1909 διορίστηκε γερουσιαστής από τον βασιλιά Βιτόριο - Εμανουέλε Γ’ και το 1919 ανέλαβε το τιμόνι της «Κονφιντούστρια», της ένωσης των ιταλών βιομηχάνων, ενώ αναμίχθηκε και στα διοικητικά της Μίλαν τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της.

Ο Τζοβάνι Μπατίστα Πιρέλι πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 1932, σε ηλικία 83 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ