Νέλι Μπλάι

Νέλι Μπλάι (1864 – 1922)
Νέλι Μπλάι (1864 – 1922)

Αμερικανί­δα δημοσιογράφος, που έγινε διάση­μη για την πραγματο­ποίηση του γύρου του κόσμου και την κατάρριψη του σχετικού ρεκόρ. Θεωρείται από τις πρωτοπόρους της ερευνητικής δημοσιογραφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Νέλι Μπλάι (Nellie Bly) - ψευδώνυμο της Ελίζαμπεθ Τζέιν Κόχραν (Elizabeth Jane Cochran) - γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1864 στο Κόχραν Μιλς της Πενσυλβάνιας. Το 1880, ενώ ζούσε με την οικογένειά της στο Πίτσμπουργκ, διάβασε τυχαία ένα άρθρο κατά των γυναικών στην τοπική εφημερίδα και απάντησε με ένα οξύ άρθρο, που εντυπωσίασε τον εκδότη, ο οποίος της προσέφερε μία θέση δημοσιογράφου στην εφημερίδα. Η ίδια επέλεξε να υπογράφει με το ψευδώνυμο «Nellie Bly», που ήταν η ηρωίδα ενός δημοφιλούς τραγουδιού του Στίβεν Φόστερ.

Το 1887, υποδυόμενη την ψυχικά άρρωστη, κατόρθωσε να μπει και να ζήσει για μερικές ημέρες σ’ ένα άσυλο γυναικών. Το ρεπορτάζ της «Ten Days in a Mad-House», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «New York World», θεωρήθηκε τόσο αποκαλυπτικό, που συνέβαλε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ασύλων. Η ιστορία της Μπλάι θεωρείται ότι δημιούργησε ένα νέο είδος ρεπορτάζ, το ερευνητικό. Η εφημερίδα ανήκε στον «πατέρα της κίτρινης δημοσιογραφίας» Τζόζεφ Πούλιτζερ, γνωστό παγκοσμίως από τα ομώνυμα δημοσιογραφικά βραβεία.

Στις 14 Νοεμβρίου 1889, η Μπλάι απέπλευσε από τη Νέα Υόρκη για να καταρρίψει το ρεκόρ του Φιλέα Φογκ, ήρωα του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε ογδόντα ημέρες». Η εφημερίδα «New York World», στην οποία εργαζόταν η Μπλάι, έδωσε ευρεία δημοσιότητα στο θέμα με καθημερινά άρθρα και με τη θέσπιση διαγωνισμού, με έπαθλο ένα ταξίδι στην Ευρώπη, για όποιον θα μάντευε, με τη μεγαλύτερη προσέγγιση, τον χρόνο στον οποίο η Νέλι θα πραγματοποιούσε τον γύρο αυτό.

Στον διαγωνισμό πήραν μέρος περίπου 1.000.000 αναγνώστες της εφημερίδας, ενώ το ταξίδι της Νέλι Μπλάι συνεχιζόταν με κάθε μέσο και η ίδια συναντούσε λαμπρή υποδοχή σε κάθε μέρος απ’ όπου περνούσε. Τελικά, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, αφού είχε πραγματοποιήσει το γύρο του κόσμου σε 72 ημέρες, 6 ώρες, 11 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Το 1895 παντρεύτηκε τον εκατομμυριούχο Ρόμπερτ Σίμαν - κατά σαράντα χρόνια μεγαλύτερό της, αλλά μετά το θάνατό του, έχοντας οικονομικά προβλήματα, επέστρεψε στη δημοσιογραφία κι εργάστηκε στην εφημερίδα New York Journal.

Η Νέλι Μπλάι πέθανε από πνευμονία στις 27 Ιανουαρίου 1922 στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 57 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ