Μπάμπης Γκολές
1947 – 2015

Έλληνας τραγουδιστής, από τους κυριότερους εκπροσώπους της αναβίωσης του ρεμπέτικου. Αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλιού κλασικού ρεμπέτικου και του μεταγενέστερου λαϊκού τραγουδιού.

Ο Μπάμπης Γκολές γεννήθηκε το 1947 στη συνοικία Ταμπάχανα της Πάτρας. Αυτοδίδακτος μουσικός, ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και ούτι από την ηλικία των 8 ετών, ενώ από την ηλικία των 12 και μπουζούκι.

Είχε βαθιά γνώση του ρεπερτορίου των δίσκων των 78 στροφών κι επανέφερε πολλά ξεχασμένα τραγούδια από ένα ευρύτερο φάσμα που περιείχε, εκτός από τα διάφορα είδη του ρεμπέτικου, την καντάδα και το δημοτικό τραγούδι, τα οποία είχαν ηχογραφηθεί σε λιγοστούς τέτοιους δίσκους και είχαν χαθεί με το πέρασμα των χρόνων.

Το 1964 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε καφενείο στη συνοικία του Ταραμπούρα στην Πάτρα. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 συνυπήρξε με το συγκρότημα «Τα παιδιά από την Πάτρα» στα πρώτα βήματα τους στο χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο «Χάραμα» των αδελφών Οικονόμου που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς. Το 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με την ονομασία «Τσάρκα στα παλιά».

Η δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι και η μοναδική του εκφραστική απόδοση πλούτισαν τη μουσική του πορεία με 25 δίσκους. Είχε ηχογραφήσει συνολικά περίπου 300 παλιά και νέα τραγούδια.

Ο Μπάμπης Γκολές πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 2015, σε ηλικία 68 ετών.

Δισκογραφία

  • Τσάρκα στα παλιά (1982, EMI)
  • Ρεμπέτικη Ρομάντζα (1983, EMI)
  • Εξωτικές καντάδες (1984, ΕΜΙ)
  • Ρεμπέτικες καντάδες(1985, Αφοί Φαληρέα )
  • Τι θα γίνω χωρίς εσένα (1987, Αφοί Φαληρέα )
  • Μπάμπης Γκολές 6 (1988, Αφοί Φαληρέα )
  • Γκολές 7 (1989, Sonora)
  • Η συνέχεια στο ρεμπέτικο (1990, Sonora)
  • Ο Μπάμπης Γκολές στο Ταξίμι (1991, Lyra)
  • Το δέκα το καλό (1992, Lyra)
  • Μια ζωή Ρεμπέτικα (1993,  Sonora)
  • Παλιό Μεράκι: Αφιέρωμα στον Σταύρο Τζουανάκο (1995, Lyra)
  • Ρεμπέτικα Ντουέτα (1999, Eros)
  • Εγώ ρεμπέτης ήμουνα (2000, Eros)
  • Της γερακίνας γιος (2000, Eros)
  • Ρεμπέτικα της εργατιάς (2001, Eros)
  • Βαδίζω και παραμιλώ (2003, Eros)
  • Όμορφα και όχι λησμονημένα (2009, Καθρέφτης)