Ευρωπαϊκοί Αγώνες

Οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες είναι μία νεοσύστατη αθλητική διοργάνωση, με πληθώρα αθλημάτων και αγωνισμάτων (European Games ο αγγλικός τίτλος της). Είναι μία μικρογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων και φιλοδοξεί να αναδειχθεί ως η κορυφαία της Γηραιάς Ηπείρου.

Η ιδέα, η υλοποίηση και η ευθύνη της διεξαγωγής ανήκει στις Ολυμπιακές Επιτροπές της Ευρώπης (EOC). Η απόφαση πάρθηκε στη Ρώμη στις 8 Δεκεμβρίου 2012, κατά τη διάρκεια της 41ης Γενικής Συνέλευσης της EOC, και η πρώτη διοργάνωση ανατέθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, μία ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης χάρη στα πλούσια ενεργειακά της αποθέματα. Ανάλογες διοργανώσεις διεξάγονται και στις υπόλοιπες ηπείρους και η Ευρώπη είναι η τελευταία που τους υιοθετεί.

Α’ Ευρωπαϊκοί Αγώνες (Μπακού 2015)

Η πρώτη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Αγώνων έγινε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από τις 12 έως τις 28 Ιουνίου. Περιλάμβανε τα αθλήματα: Κολύμβηση, Καταδύσεις, Υδατοσφαίριση, Τοξοβολία, Στίβος, Καλαθοσφαίριση, Αντιπτέριση (Μπάντμιντον), Πυγμαχία, Κωπηλασία, Ποδηλασία, Ξιφασκία, Ποδόσφαιρο, Γυμναστική, Τζούντο, Τζούντο, Σκοποβολή, Ταεκβοντό, Πετοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Τρίαθλο, Πάλη. Επίσης, τέσσερα μη ολυμπιακά αθλήματα επιλογής των διοργανωτών: καράτε, μπάσκετ 3Χ3, ποδόσφαιρο παραλίας (beach soccer) και σάμπο (ρωσική πολεμική τέχνη).

Στους αγώνες του Αζερμπαϊτζάν έλαβαν μέρος περί τους 6.000 αθλητές από τις 50 χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους 138 έλληνες αθλητές και αθλήτριες. Το τελετουργικό μέρος των αγώνων επιμελήθηκε ο έλληνας χορογράφος και σκηνοθέτης Δημήτρης Παπαϊωάννου, που εντυπωσίασε, όπως και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004.

Στους Α’ Ευρωπαϊκούς Αγώνες κυριάρχησε η Ρωσία με 179 μετάλλια (79 χρυσά, 40 αργυρά και 45 χάλκινα). H Ελλάδα κατέκτησε 1 χρυσό, 4 ασημένια και τα 4 χάλκινα μετάλλια και κατετάγη στην 28η θέση του σχετικού πίνακα. Συγκεκριμένα: το μοναδικό χρυσό κατέκτησε ο γυμναστής Λευτέρης Πετρούνιας, τα τέσσερα ασημένια οι Βλάσης Μάρας στη Γυμναστική, Γιώργος Τζάνος στο καράτε, Δημήτρης Δημητρίου στην κολύμβηση και το δίδυμο των Κώστα Μαλγαρινού και Άννας Κορακάκη στη σκοποβολή και τα τέσσερα χάλκινα οι Ηλίας Ηλιάδης στο τζούντο, Ηλέκτρα Λεμπλ στην κολύμβηση και οι ομάδες εφήβων και νεανίδων στην υδατοσφαίριση.

Β’ Ευρωπαϊκοί Αγώνες (Μινσκ 2019)

Οι Β’ Ευρωπαϊκοί Αγώνες θα διεξαχθούν από τις 21 έως τις 30 Ιουνίου στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Θα συμμετάσχουν πάνω από 4.000 και από τις 50 χώρες της Ευρώπης, που διαγωνισθούν σε 15 αθλήματα [Στίβος, Ποδόσφαιρο Άμμου, Τοξοβολία, Καλαθοσφαίριση 3×3, Πυγμαχία, Πάλη, Σάμπο (άθλημα πολεμικών τεχνών, Σοβιετικής έμπνευσης), Γυμναστική, Ποδηλασία πίστας και δρόμου, Καράτε, Τζούντο, Σκοποβολή, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Κανόε σπριντ, Αντιπτέριση (μπάντμιντον)].

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει τους αγώνες με 61 αθλητές και αθλήτριες. Σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή έναρξης θα είναι ο πρωταθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, Παναγιώτης Γκιώνης,

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ