Χρυσή Αυγή

Ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος

Η Χρυσή Αυγή είναι ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα, που εντάσσεται στο άκρο δεξιό του πολιτικού φάσματος. Ξεκίνησε ως μία περιθωριακή νεοναζιστική ομάδα, γύρω από το ομώνυμο περιοδικό στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και εκμεταλλευόμενο τη δεινή οικονομική κρίση της χώρας μας στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας κατόρθωσε να εισέλθει στη Βουλή για πρώτη φορά το 2012 με πατριωτικό και αντιμνημονιακό προσωπείο.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013 από ένα μέλος της οδήγησε τελικά σύσσωμη την τότε κοινοβουλευτική ομάδα στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη ενός κόμματος, μοναδική περίπτωση στα εγχώρια και παγκόσμια νομικά χρονικά, τουλάχιστον από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, ξεκινά στις 20 Απριλίου 2015 στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού και αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

Το ιστορικό της Χρυσής Αυγής

Η «Χρυσή Αυγή» είναι κόμμα του ενός ανδρός, του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου. Μόνο με αυτό το πρίσμα μπορούμε να δούμε την ιστορία της.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος άρχισε την πολιτική του διαδρομή στον ακροδεξιό χώρο το 1973, σε ηλικία 16 ετών, όταν εντάχθηκε στην οργάνωση «4η Αυγούστου» του γνωστού δικηγόρου Κώστα Πλεύρη, ο οποίος υπήρξε ο ιδεολογικός του μέντορας και στη συνέχεια ένας από τους μεγαλύτερους κατηγόρους του.

Μετά τη μεταπολίτευση, η ακροδεξιά επέδειξε έντονη δραστηριότητα, η οποία κορυφώθηκε το 1978 με μία σειρά τυφλών βομβιστικών επιθέσεων στην Αθήνα, που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό πολλών αθώων πολιτών. Η κυβέρνηση Καραμανλή έδρασε αποφασιστικά και διέλυσε τα ακροδεξιά δίκτυα. Ο Μιχαλολιάκος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση μόλις 13 μηνών, διότι, όπως κυκλοφόρησε τότε ευρέως, κατέδωσε πολλά ηγετικά στελέχη του χώρου.

Τον Δεκέμβριο του 1980 ο Μιχαλολιάκος επανεμφανίζεται στο προσκήνιο με το περιοδικό «Χρυσή Αυγή». Καθαρά φιλοναζιστικού προσανατολισμού, με παγανιστικές θρησκευτικές ιδέες, υμνεί τον Χίτλερ και εκφράζει το μίσος του για Εβραίους και Κομμουνιστές. Το 1981 η «Αυριανή» δημοσιεύει ένα έγγραφο της ΚΥΠ, στο οποίο εμφανίζεται ως έμμισθος πράκτοράς της. Ο Μιχαλολιάκος μηνύει την εφημερίδα και αποσπά δικαστική απόφαση, με την οποία το έγγραφο χαρακτηρίζεται πλαστό.

Η δεκαετία του '90 θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τον Μιχαλολιάκο και τους ομοϊδεάτες του. Η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού προκαλεί τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το «Μακεδονικό» και το μεταναστευτικό ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο στη χώρα μας. Ο Μιχαλολιάκος βάζει στην άκρη τον φιλοναζισμό του κι εμφανίζεται ως πατριώτης και πιστός χριστιανός. Αποφασίζει να μετρήσει τις δυνάμεις του στις εκλογές του 1993 και του 1996, αλλά αποτυγχάνει παταγωδώς. Όμως, η «Χρυσή Αυγή» από την 1η Νοεμβρίου του 1993 από περιοδικό μετασχηματίζεται σε πολιτικό κόμμα με στρατιωτική δομή και πειθαρχία.

Το καλοκαίρι του 1998 η κοινή γνώμη γνωρίζει το μακρύ χέρι της «Χρυσής Αυγής», όταν ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, γνωστός και ως «Περίανδρος», ξυλοκοπεί με δολοφονική μανία τον αριστερό φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων στην Αθήνα. Ο «Περίανδρος» φυγοδικεί για επτά χρόνια, έχοντας διασυνδέσεις μέσα στην ΕΛΑΣ, όπως γράφτηκε τότε. Το 2005 συλλαμβάνεται και τον επόμενο χρόνο καταδικάζεται σε κάθειρξη 21 ετών, παρότι μέχρι σήμερα διακηρύσσει την αθωότητά του. Αμέσως μετά διαρρηγνύει τις σχέσεις του με την οργάνωση και καταγγέλλει τον Νίκο Μιχαλολιάκο ότι τον άφησε ακάλυπτο.

Το 2010 κι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στον αστερισμό του μνημονίου, η «Χρυσή Αυγή» βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά της λαθρομετανάστευσης και σημειώνει την πρώτη εκλογική της επιτυχία με την παρουσία του Νίκου Μιχαλολιάκου στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Στη συνέχεια, ο αγώνας του κόμματος γίνεται διμέτωπος: χωρίς να ξεχνά τους μετανάστες, εμφανίζεται από το 2011 με έντονα αντιμνημονιακό προσωπείο.

Στις διπλές εκλογές του 2012 το εκλογικό σώμα την επιβραβεύει με 18 βουλευτές. Οι ψηφοφόροι ούτε που ακούνε την προειδοποίηση του βετεράνου ακροδεξιού Κώστα Πλεύρη: «Προς Θεού, ψηφίστε ό,τι θέλετε, μην ψηφίσετε τραμπούκους, μην βάλουμε τον τραμπουκισμό στο δημόσιο βίο. Ξέρετε πόσο αντικομμουνιστής είμαι, χίλιες φορές ψηφίστε Παπαρήγα παρά Μιχαλολιάκο...»

Η «Χρυσή Αυγή» με κοινοβουλευτικό πλέον μανδύα συνεχίζει τους τραμπουκισμούς, αλλά και την αιματηρή της δράση. Η δολοφονική επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα και η δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου στο Κερατσίνι προκάλεσαν τα αισθήματα ακόμη και αυτών που έβλεπαν με κάποια συμπάθεια τη δράση της.

Οι δικαστικές περιπέτειες της Χρυσής Αυγής

Την επομένη, μετά από επιστολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για σωρεία ρατσιστικών επιθέσεων που είχαν καταγραφεί και λίμναζαν ως μεμονωμένες δικογραφίες σε όλη την Ελλάδα.

Το πέρας της έρευνας, που διενεργήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, άνοιξε ουσιαστικά τον φάκελο «Χρυσή Αυγή» και αποτέλεσε το έναυσμα των δικαστικών εξελίξεων που ακολούθησαν. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στο πόρισμά του, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Σεπτεμβρίου, χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «ενεργή ναζιστικού τύπου εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987 μέχρι σήμερα με στρατιωτική δομή, ιεραρχία και διακλαδώσεις σε όλη τη χώρα» και απέδωσε στον γραμματέα του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο, ρόλο αρχηγού στα πρότυπα του ναζιστικού «Führerprinzip» («Αρχή του Αρχηγού») και στον Χρήστο Παππά ρόλο υπαρχηγού. Την ίδια ημέρα, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη όλου του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

Η πολύμηνη ανάκριση ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2014 και λίγους μήνες αργότερα έρχεται η πολυσέλιδη πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου προς το Συμβούλιο Εφετών. Με αυτή, η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζεται «εγκληματική οργάνωση», η οποία, υπό τον «μανδύα κόμματος», λειτουργεί ως μία καλά οργανωμένη στρατιωτική ομάδα για τη διάπραξη παράνομων ενεργειών.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (215/2015), που δημοσιοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2015 παραπέμπονται σε δίκη συνολικά 69 άτομα, ανάμεσα στα οποία και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής της περιόδου 2012-2015. Το ενδιαφέρον του βουλεύματος εστιάζεται στη μειοψηφική γνώμη του εισηγητή της υπόθεσης, εφέτη Νικολάου Σαλάτα, που υποστήριξε ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, γνώμη που αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα για τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, οι οποίοι από την αρχή αμφισβήτησαν την κατηγορία που αποδόθηκε στο κόμμα.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που θα δικάσει την υπόθεση, θα κληθεί να κρίνει και άλλες ενέργειες της Χρυσής Αυγής, όπως η δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν Λουκμάν Σαχζάτ, για την οποία δύο κατηγορούμενοι έχουν ήδη καταδικαστεί για ανθρωποκτονία, η επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Αντίπνοια» και «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη κ.ά.