Πουρίμ

Το Πουρίμ είναι εβραϊκή εορτή, η οποία πανηγυρίζεται στις 14 και 15 του εβραϊκού μήνα Αδάρ (6-7 Μαρτίου 2023), με χαρμόσυνες τελετές, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης των Εβραίων από τον ζυγό των Περσών, την ημέρα που επρόκειτο να εξοντωθούν δια κλήρου (πουρίμ).

Τη συνωμοσία είχε εξυφάνει ο μοχθηρός βεζύρης (πρωθυπουργός) Αμάν, ο οποίος μισούσε το εβραϊκό έθνος και ιδιαίτερα τον βασιλικό σύμβουλο Μαρδοχαίο, που ήταν εξάδελφος της βασίλισσας των Περσών Εσθήρ. Ο Αμάν σκόπευε να σταυρώσει τον Μαρδοχαίο, αλλά στο τέλος ανέβηκε ο ίδιος στον σταυρό, όταν ο βασιλιάς Ασουήρος (πιθανώς ο Αρταξέρξης A’ ή o Ξέρξης Α’) ανακάλυψε τη συνωμοσία. Το ιστορικό της υπόθεσης, που συνέβη τον 5ο π.Χ αιώνα, αναφέρεται στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης «Εσθήρ».

Η εορτή του Πουρίμ αρχίζει με τη νηστεία της 13ης του μήνα Αδάρ (19 Μαρτίου 2019), ενώ ο επίσημος εορτασμός συνδέεται με την ανάγνωση του βιβλίου της Εσθήρ στις συναγωγές, με ανταλλαγή δώρων, με δωρεές προς τους φτωχούς και με χαρμόσυνες τελετές, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ