Το Άλσος της μιας Νυκτός

Έτσι ήταν γνωστή παλιότερα η Πλατεία Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, που βρίσκεται στο κόμβο των Αμπελοκήπων στην Αθήνα. Είναι μία τριγωνική πλατεία, που ορίζεται από τις Λεωφόρους Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας και την οδό Ζαχάρωφ.

Ο χώρος, περίπου 7 στρέμματα, ανήκε προπολεμικά στον Οργανισμό Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΠ) και προοριζόταν, σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο της πρωτεύουσας, να γίνει άλσος. Οι εργασίες όμως καθυστερούσαν, οπότε το Σάββατο το βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου 1939 και με αφορμή την Ημέρα του Δάσους που γιόρταζε την επομένη το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Αμβρόσιος Πλυτάς, με την έγκριση του Υπουργού - Διοικητού Πρωτευούσης Κωνσταντίνου Κοτζιά (ισχυρού άνδρα του δικτατορικού καθεστώτος Μεταξά), κατέλαβε «πραξικοπηματικά» το χώρο και τον μεταμόρφωσε εν μία νυκτί σε αλσύλλιο, φυτεύοντας πεύκα, δάφνες και λιγούστρα.

Με το πέρασμα του χρόνου και την αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής των Αμπελοκήπων, το «Άλσος της μιας νυκτός» όλο και μίκραινε για τις ανάγκες της διαπλάτυνσης των γύρω δρόμων. Το 1988, επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ, το αλσύλλιο μετονομάστηκε σε Πλατεία Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και τοποθετήθηκε σ’ αυτό το γλυπτό του Βαγγέλη Μουστάκα «Παγκόσμιο Σύμβολο». Το 2001 επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του Εθνάρχου Μακαρίου, έργο του γλύπτη Μέμου Μακρή και το 2008 (επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη) η προτομή του στρατηγού και αρχηγού της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΔΕΣ Ναπολέοντος Ζέρβα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ