Ντιβερτιμέντο αρ. 15

Σύνθεση του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ για δύο κόρνα και ορχήστρα εγχόρδων. Φέρει τον αριθμό 287 στον κατάλογο Κέχελ, που περιλαμβάνει τα έργα του μεγάλου αυστριακού συνθέτη.

Ο Μότσαρτ ολοκλήρωσε το έργο στις 13 Ιουνίου 1777, σε ηλικία 21 ετών, ως δώρο γενεθλίων στην οικογενειακή φίλη των Μότσαρτ, κοντέσα Αντωνία Μαρία Λόντρον (1738-1780), επίλεκτο μέλος της αριστοκρατίας του Ζάλτσμπουργκ. Εξαιτίας της αφιέρωσης είναι γνωστό και ως «Σερενάτα Λόντρον αρ.2» («Zweite Ladronische Nachtmusik»). Ένα παρόμοιο έργο, το Ντιβερτιμέντο Αρ. 10, είχε συνθέσει ο Μότσαρτ πριν από ένα χρόνο, με την ίδια αφορμή.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε το βράδυ της 16ης Ιουνίου του ίδιου χρόνου, στο αρχοντικό της κοντέσας, κατά τη διάρκεια της γενέθλιας δεξίωσης. Το ευρύ κοινό το πρωτάκουσε την 1η Οκτωβρίου στο Μόναχο, του βασιλείου της Βαυαρίας.

Το έργο, που διαρκεί γύρω στα 42 λεπτά, αποτελείται από έξι μέρη:
Ι. Allegro
ΙΙ. Andante grazioso con variazioni
ΙΙΙ. Menuetto
ΙV. Adagio
V. Menuetto
VI. Andante - Allegro molto

Το Ντιβερτιμέντο (Divertimento) είναι μουσικό είδος του 18ου αιώνα, που αντιστοιχεί σ’ ένα μικρής διάρκειας οργανικό κομμάτι ψυχαγωγικού χαρακτήρα, χωρίς συγκεκριμένη δομή. Η λέξη προέρχεται από το ιταλικό ρήμα divertire, που σημαίνει διασκεδάζω. Το Ντιβερτιμέντο παιζόταν μετά το δείπνο για τη διασκέδαση των συνδαιτυμόνων και γι’ αυτό είχε ανάλαφρο χαρακτήρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ