Χουγκάρια

Συμφωνικό ποίημα του Φραντς Λιστ, βασισμένο εν μέρει στο πιανιστικό έργο του «Ηρωικό Εμβατήριο σε Ουγγρικό Στυλ» («Heroischer Marsch in ungarischem Stil», S.231). Ο πρωτότυπος τίτλος του στα γαλλικά είναι «Poème symphonique No. 9: Hungaria» και φέρει τον κωδικό S.103 στην εργογραφία του σπουδαίου ούγγρου συνθέτη και σούπερσταρ του πιάνου. Η διάρκεια του έργου είναι γύρω στα 22 λεπτά.

Ο Λιστ έγραψε την «Ουγγαρία» το 1854, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην αυλή της Βαϊμάρης, σε μία ιδιαίτερα παραγωγική περίοδο της ζωής του, όταν είχε εγκαταλείψει τα ρεσιτάλ πιάνου που του χάρισαν τη διασημότητα και είχε επικεντρωθεί στη σύνθεση. Κοσμοπολίτης, αλλά και θερμός πατριώτης, θέλησε με το έργο αυτό να συμβολίσει την ήττα του Λάγιος Κόσουτ στην Ουγγρική Επανάσταση του 1848 και την ελπίδα μια μέρα η πατρίδα του να απελευθερωθεί από τον ζυγό των Αυστριακών.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1856 στη Βουδαπέστη υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. «Η υποδοχή του ήταν κάτι παραπάνω από το χειροκρότημα. Όλοι, άνδρες και γυναίκες, έκλαιγαν» έγραψε ο Λιστ. Σχετική η παροιμία «τα δάκρυα είναι η χαρά του Ούγγρου».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ