Η ιστορία της Μάδεργουελ

Ποδοσφαιρική ομάδα, που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη του Βόρειου Λάναρκσαϊρ της Σκωτίας.

H Motherwell Football and Athletic Club, όπως είναι η πλήρης ονομασία της ομάδας, ιδρύθηκε στις 27 Μαΐου 1886, όταν εκπρόσωποι των ομάδων Γκλένκερν και Άλφα συναντήθηκαν στην παμπ Ballie’s και αποφάσισαν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους με τη δημιουργία μιας νέας ομάδας που να αντιπροσωπεύει όλη την πόλη. Το Μάδεργουελ (Mitherwall στα σκωτικά, Tobar na Màthar στα κέλτικα της Σκωτίας, «Η Πηγή της Μάνας» στα ελληνικά), είναι σήμερα μια πόλη 30.000 κατοίκων, η οποία απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Γλασκώβης. Ζει και αναπνέει από εκείνα τα χρόνια με τα φουγάρα της χαλυβουργίας, που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της τοπικής οικονομίας, εξ ου και το προσωνύμιό της «Χαλυβδούπολις» (Steelpolis).

Το 1893 η Μάδεργουελ απέκτησε επαγγελματική υπόσταση, προκειμένου να μπει μία τάξη στο χάος που βασίλευε στην ομάδα. Οι ποδοσφαιριστές, που στην πλειονότητά τους ήταν εργάτες στις τοπικές χαλυβουργίες, δεν ήταν συνεπείς στις αθλητικές τους υποχρεώσεις, αφού έδιναν προτεραιότητα στη δουλειά τους, που αποτελούσε και τη μοναδική τους πρόσοδο.

Η ομάδα μετά από περιπλανήσεις απέκτησε την οριστική έδρα της το 1895. Το Fir Park Stadium έχει χωρητικότητα 13.742 θέσεων, αλλά οι θεατές σε κάθε αγώνα δεν ξεπερνούν τις 5 με 6 χιλιάδες. Το Μάδεργουελ είναι γνωστό για τις επιδόσεις του στον στίβο, παρά για την ποδοσφαιρική του ομάδα. Το 1913 έγινε αλλαγή στα χρώματα της ομάδας και από το μπλε σκούρο (το χρώμα της Σκωτίας) υιοθετήθηκε το βαθύ κόκκινο και το κίτρινο του κεχριμπαριού. Αυτό που δεν άλλαξε ήταν το βασικό παρατσούκλι της ομάδας, «The Steelmen» («Οι Χαλυβουργοί», «Οι Ατσαλένιοι»).

Αμέσως μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ήλθαν οι πρώτες επιτυχίες για τη Μάδεργουελ, υπό την καθοδήγηση του προπονητή Τζον «Σέιλορ» Χάντερ (1878-1966), ο οποίος παρέμεινε στο τιμόνι της ομάδας επί 35 χρόνια (1911-1945). Η ομάδα τερμάτισε στην τρίτη θέση του Σκωτικού Πρωταθλήματος, θέση που ισοδυναμεί με πρωτάθλημα, αν λάβουμε υπόψη το μονοπώλιο (δυοπώλιο για την ακρίβεια) της Σέλτικ και της Ρέιντζερς, των δυο ομάδων της Γλασκώβης.

Το καλοκαίρι του 1927 πραγματοποίησε περιοδεία στην Ισπανία, όπου έδωσε οκτώ παιγνίδια, με απολογισμό έξι νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Η νίκη με 3-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένα από τα ιστορικά ορόσημα της ομάδας. Το 1932 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τη Μάδεργουελ, καθώς αναδείχθηκε για πρώτη και τελευταία φορά πρωταθλήτρια Σκωτίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του '50 η ομάδα πανηγύρισε δύο ακόμη τίτλους: το 1950 το Λιγκ Καπ Σκωτίας και το 1952 το Κύπελλο Σκωτίας. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά η ομάδα υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Από τότε, η Μάδεργουελ, εκτός από μικρά διαστήματα, αγωνίζεται στη μεγάλη ποδοσφαιρική κατηγορία της Σκωτίας. Η μοναδική της διάκριση τα τελευταία χρόνια είναι το Κύπελλο Σκωτίας το 1991.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Μάδεργουελ ξεκίνησε μόλις το 1991 και είναι ιδιαίτερα φτωχή. Μεγαλύτερη επιτυχία της, η νίκη της με 8-1 επί της αλβανικής Φλαμουρτάρι το 2009 για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Οι οπαδοί της Μάδεργουελ έχουν διαρκή κόντρα με τους ομολόγους της Έιντρι και της Χάμιλτον. Οι μεταξύ τους αγώνες ονομάζονται «Ντέρμπι του Λάναρκσαϊρ». Δύο είναι οι ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία στην ομάδα. Ο σκωτσέζος Χιου Φέργκιουσον (1898-1930), ο οποίος σημείωσε 284 γκολ σε 288 εμφανίσεις την περίοδο 1916-1925 και ο άγγλος Μπομπ Φέριερ, ο οποίος σε 626 παιγνίδια (ρεκόρ εμφανίσεων στην Σκωτία) σημείωσε 255 γκολ την περίοδο 1917-1937.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ