Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων —  Άμστερνταμ 1928

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Άμστερνταμ σηματοδοτήθηκαν από τις πολλές καινοτομίες, που άλλαξαν την όψη τους. Η χρονική διάρκεια περιορίστηκε στις 16 ημέρες (28 Ιουλίου12 Αυγούστου), που έκτοτε ακολουθείται πιστά από την εκάστοτε διοργανώτρια χώρα. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι γυναίκες σε αγωνίσματα στίβου, αν και υπήρχαν πολλές αντιδράσεις με προεξάρχοντες τον αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων Πιερ ντε Κουμπερτέν και τον Πάπα Πίο Γ’.

Καινοτομία αποτέλεσε και η ολυμπιακή φλόγα, που έκαιγε μέχρι τη λήξη των αγώνων στις 12 Αυγούστου σ’ ένα πύργο μέσα στο στάδιο. Δεν τελέστηκε, ωστόσο, λαμπαδηδρομία, ενώ η φλόγα άναψε στον Μαραθώνα. Για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή της στους αγώνες η Coca Cola ως χορηγός της αμερικανικής ομάδας, την οποία προμήθευσε με 1.000 κιβώτια του αναψυκτικού. Η Ελλάδα παρέλασε πρώτη, για πρώτη φορά, σε ένδειξη τιμής ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και η Ολλανδία, ως διοργανώτρια, τελευταία. Το τελετουργικό αυτό τηρείται απαρέγκλιτα από τότε.

Υποψήφιες πόλεις για τη διοργάνωση ήταν μόλις δύο, το Άμστερνταμ, που τελικά επικράτησε και το Λος Άντζελες, που κέρδισε τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην τελετή έναρξης δεν παρέστη η βασίλισσα Βιλελμίνα, επειδή θεωρούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες «παγανιστική εκδήλωση». Την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο σύζυγός της πρίγκιπας Χέντρικ.

Στους αγώνες συμμετείχαν 2.883 αθλητές (2.606 άνδρες και 277 γυναίκες) από 46 χώρες. Μεγάλη μορφή των αγώνων, ο καναδός σπρίντερ Πέρσι Γουίλιαμς, που κέρδισε τα 100 μ. (με παγκόσμιο ρεκόρ 10,3) και τα 200 μ. Ο θρυλικός φινλανδός δρομέας Πάαβο Νούρμι κέρδισε το ένατο και τελευταίο του χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα των 10.000 μ. Δύο χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση κέρδισε και ο «Ταρζάν» Τζόνι Βαϊσμίλερ. Η πολωνίδα δισκοβόλος Χαλίνα Κονοπάτσκα ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στα αγωνίσματα στίβου. Τα περισσότερα μετάλλια κατέκτησαν οι ΗΠΑ, 56 συνολικά (22-18-16), έναντι 31 της Γερμανίας (10-7-14), που επανεμφανίστηκε στους αγώνες μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και 25 της Φινλαδίας (8-8-9).

Η Ελληνική Συμμετοχή

Η Ελλάδα συμμετείχε με 23 αθλητές, χωρίς να κατακτήσει μετάλλιο. Οι έλληνες αθλητές, εκτός των άλλων, έμειναν εντυπωσιασμένοι από το πρωινό που προσέφεραν οι ολλανδοί διοργανωτές: τσάι, γάλα, κακάο, φρέσκο βούτυρο, μαρμελάδα, τυρί και ζαμπόν. «Οι Ολλανδοί εδώ το λένε πρωινό, αλλά εμείς στην Ελλάδα το λέμε ξεθέωμα στο φαγητό» σχολίαζαν κάποιοι από τους αθλητές μας. Κάποιοι άλλοι ζητούσαν επίμονα διπλή μερίδα μπιφτέκια για μεσημεριανό, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν ήταν η έλλειψη ψωμιού στα γεύματά τους, αφού οι διοργανωτές Ολλανδοί δεν συνήθιζαν να το περιλαμβάνουν στα μενού τους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ