Φανταστική Συμφωνία: Το πιο γνωστό έργο του Μπερλιόζ

Ο γάλλος μουσουργός Εκτόρ Μπερλιόζ και η ιρλανδή ηθοποιός Χάριετ Σμίθσον
Ο γάλλος μουσουργός Εκτόρ Μπερλιόζ και η ιρλανδή ηθοποιός Χάριετ Σμίθσον

Η ορχηστρική σύνθεση του Εκτόρ Μπερλιόζ «Φανταστική Συμφωνία» είναι το πιο γνωστό και επιδραστικό έργο του σπουδαίου γάλλου μουσουργού της εποχής του ρομαντισμού. Ο πλήρης τίτλος του είναι «Φανταστική Συμφωνία: Επεισόδιο από τη ζωή ενός καλλιτέχνη… σε πέντε μέρη» (Symphonie fantastique: Épisode de la vie d'un artiste … en cinq parties»).

Η «Φανταστική Συμφωνία» γράφτηκε το 1830 «με πολύ κόπο σε ορισμένα μέρη, απίστευτα εύκολα σε άλλα», σύμφωνα με τον Μπερλιόζ, για να περιγράψει μουσικά σκηνές από τη ζωή ενός καλλιτέχνη και στην πραγματικότητα τον χωρίς ανταπόκριση έρωτά του για την ιρλανδή ηθοποιό Χάριετ Σμίθσον, που μεσουρανούσε εκείνη την περίοδο στο Παρίσι ερμηνεύοντας σεξπιρικούς ρόλους. Ο Μπερλιόζ ήταν 27 ετών και η Σμίθσον 30.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο Ωδείο του Παρισιού στις 5 Δεκεμβρίου 1830 χωρίς την παρουσία της Σμίθσον. Στην αίθουσα ήταν παρών ο Φραντς Λιστ και μεταξύ των δύο ανδρών αναπτύχθηκε βαθιά φιλία. Τρία χρόνια αργότερα ο Λιστ μετέγραψε το έργο για πιάνο.

Η Σμίθσον άκουσε το έργο το 1832 και κολακευμένη ενέδωσε στην πρόταση γάμου του Μπερλιόζ. Παντρεύτηκαν στις 3 Οκτωβρίου 1833 και χώρισαν εννέα χρόνια αργότερα.

Αν και γράφτηκε μόλις τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Μπετόβεν, το ορχηστρικό έργο του Μπερλιόζ παρουσιάζει ένα εντελώς καινούργιο μουσικό κόσμο κι επηρέασε την εξέλιξη της μουσικής του 19ου αιώνα. Βασισμένο σ’ ένα εξωμουσικό θέμα, θεωρείται το πρώτο έργο προγραμματικής μουσικής.

Η «Φανταστική Συμφωνία» του Εκτόρ Μπερλιόζ αποτελείται από τα μέρη:

  • Όνειρα-Πάθη
  • Ένας Χορός-Βαλς
  • Σκηνή στην εξοχή
  • Πορεία προς το ικρίωμα
  • Όνειρο της σύναξης των μαγισσών

Ο αμερικανός συνθέτης και μαέστρος Λέοναρντ Μπερνστάιν περιέγραψε το έργο αυτό του Μπερλιόζ ως την πρώτη μουσική εξερεύνηση στην ψυχεδέλεια, τόσο λόγω του παραισθητικού και ονειρικού χαρακτήρα της, όσο κι επειδή ο Μπερλιόζ συνέθεσε τουλάχιστον ένα μέρος της υπό την επήρεια οπίου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ