Ο Μπερλιόζ συνθέτει για την Ελληνική Επανάσταση

Τη διετία 1825-1826 ο νεαρός γάλλος συνθέτης Εκτόρ Μπερλιόζ (1803-1868), που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 19ου αιώνα, συνέθεσε την καντάτα «Η Ελληνική Επανάσταση (Σκηνή Ηρωική)» [La révolution grecque (Scène héroïque)], έργο H21 για δύο μπάσους, χορωδία και ορχήστρα ή στρατιωτική μπάντα, με στίχους που του προμήθευσε ο φίλος του ποιητής Ιμπέρ Φεράν (1800-1868).

Ήταν μια περίοδος που η Ελληνική Επανάσταση βρισκόταν σε κίνδυνο και ο φιλελληνισμός σε έξαρση. Ο θάνατος του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι τον είχε συγκλονίσει, μιας και ήταν θαυμαστής του ποιητικού του έργου.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε πολύ αργότερα στις 26 Μαΐου 1828, όταν η επανάσταση είχε επικρατήσει και το ελλαδικό κράτος βρισκόταν στα σπάργανα. Η συναυλία ενθουσίασε το κοινό, που κατέκλυσε την αίθουσα του Ωδείου των Παρισίων, παρά τα πολλά λάθη που υπέπεσαν οι μουσικοί και ο μαέστρος Νατάν Μπλοκ.

Το έργο του του Μπερλιόζ αποτελείται από τα μέρη:

  • Récit et Air: Lève-toi, fils de Sparte (Ρετσιτατίβο και Μελωδία: Ξεσηκωθείτε, Γιοί της Σπάρτης).
  • Chœur: Mais la voix du Dieu des armées (Χορωδιακό: Αλλά, η Φωνή του Θεού των Στρατευμάτων).
  • Prière: Astre terrible et saint, guide les pas du brave! (Προσευχή: Άστρο τρομερό και καθαγιασμένο, Οδηγός των Γενναίων.
  • Final: Des sommets de l’Olympe aux rives de l’Alphée (Φινάλε: Από τις κορυφές του Ολύμπου μέχρι τις όχθες του Αλφειού).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ