Το «Μακάριο της Παναγίας» είναι ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και το τηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Αναβιώνει κάθε χρόνο ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.
Είναι ένα είδος παραδοσιακού φαγητού, που προσφέρεται σε όλους τους πιστούς αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην αρχική του μορφή περιείχε σπασμένο σιτάρι και μοσχάρι ή κοτόπουλο που σιγοβράζονταν όλη τη νύχτα. Στη νέα του εκδοχή το παραδοσιακό αυτό γεύμα παρασκευάζεται από μοσχάρι, χοιρινό και πατάτες που μαγειρεύονται όλα μαζί και προσφέρονται σε μερίδες στους πιστούς.
Η προετοιμασία ξεκινά την παραμονή της μεγάλης γιορτής και συνεχίζεται από τις 5 το πρωί του Δεκαπενταύγουστου, οπότε ανάβουν οι φωτιές στα καζάνια στον περίβολο της εκκλησίας για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, ακόμα και παιδιά, προσφέρουν τη βοήθειά τους. Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο ιερέας ευλογεί το φαγητό και αμέσως μετά το διανέμει σε όλους τους πιστούς.
Οι πιστοί κάθονται στα μεγάλα τραπέζια που έχουν στηθεί κάτω από τα δέντρα, στον μικρό ελαιώνα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην εκκλησία για να απολαύσουν το παραδοσιακό αυτό φαγητό. Είναι μία ευκαιρία οι παλαιότεροι να μιλήσουν στους νεότερους για τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των προγόνων τους.