Η 9η του εβραϊκού μήνα Αβ

Η 9η του εβραϊκού μήνα Αβ είναι ημέρα πένθους και νηστείας για τον Ιουδαϊσμό. Την ημέρα αυτή το εβραϊκό έθνος θυμάται την καταστροφή του Πρώτου και του Δεύτερου Ναού του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους το 587 π.Χ. και τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ. αντίστοιχα και την επακόλουθη εξορία του εβραϊκού λαού από τους ιερούς τόπους του.

Η 9η του μήνα Αβ συνδέεται και με άλλες συμφορές που έπληξαν το εβραϊκό έθνος. Για παράδειγμα, το 135 μ.Χ. 500.000 Εβραίοι σφαγιάστηκαν από τους Ρωμαίους στο φρούριο Μπετάρ, το 1290 ο βασιλιάς Εδουάρδος Α' εξόρισε τους Εβραίους από την Αγγλία και το 1492 οι Εβραίοι εκδιώχθηκαν από την Ισπανία.

Η νηστεία ξεκινά από το ηλιοβασίλεμα της παραμονής της ενάτης του μήνα Αβ και τελειώνει το βράδυ της επόμενης ημέρας. Όταν πέφτει Σάββατο (Σαμπάτ) η τήρησή της νηστείας γίνεται την Κυριακή.

Οι πέντε κύριες απαγορεύσεις για τον πιστό Ιουδαίο

Η 9η του μήνα Αβ συνοδεύεται από πέντε κύριες απαγορεύσεις για τον πιστό Ιουδαίο. Έτσι, δεν επιτρέπεται:

  • Η τροφή και το πιοτό
  • Το σεξ
  • Το πλύσιμο ή το μπάνιο (με εξαίρεση το τελετουργικό πλύσιμο μέχρι τις αρθρώσεις και το πλύσιμο για να καθαρίσει τη λάσπη ή τη βρωμιά από το σώμα).
  • Η εναπόθεση ελαίων και κρεμών στο δέρμα.
  • Η χρήση δερμάτινων παπουτσιών.

Εκτός από τις παραπάνω απαγορεύσεις, δεν επιτρέπονται οι δραστηριότητες που προκαλούν ευχαρίστηση. Απαγορεύεται ακόμη και η μελέτη της Τορά (Πεντάτευχος), καθώς θεωρείται μία πνευματικά ευχάριστη δραστηριότητα. Επιτρέπεται πάντως η μελέτη θρηνητικών θρησκευτικών κειμένων, όπως το Βιβλίο του Ιώβ και το Βιβλίο των Θρήνων. Η εργασία δεν απαγορεύεται, αλλά αποθαρρύνεται.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ