Έλληνες τουρίστες θύματα της ισλαμικής τρομοκρατίας στο Κάιρο

Αιγύπτιος αστυνομικός συλλέγει στοιχεία στο σημείο της επίθεσης

Μια πασχαλινή προσκυνηματική εκδρομή ελλήνων τουριστών στους Αγίους Τόπους, που περιλάμβανε και επίσκεψη στο Κάιρο, εξελίχθηκε σε τραγωδία, όταν τέσσερις φανατικοί ισλαμιστές, κραυγάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», σκόρπισαν τον θάνατο στο ξενοδοχείο «Εουρόπα» της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα 18 νεκρούς και 17 τραυματίες.

Λίγο πριν από τις 8 το πρωί της 18ης Απριλίου 1996, οι έλληνες περιηγητές ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε πούλμαν που περίμενε έξω από το ξενοδοχείο τους, με σκοπό να επισκεφθούν τις πυραμίδες και κατόπιν να ταξιδέψουν ως την Αλεξάνδρεια. Εκείνη την ώρα έκαναν την εμφάνισή τους τέσσερις πάνοπλοι άνδρες, οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον των συμπατριωτών μας που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τη μανία των τρομοκρατών.

Οι τέσσερις ισλαμιστές ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν όσους μπορούσαν. Έφθασαν μέχρι την τραπεζαρία του ξενοδοχείου, γαζώνοντας με τα όπλα τους τους ανύποπτους Έλληνες που έπαιρναν το πρωινό τους. Κατόπιν, επιβιβάστηκαν στο λευκό βαν με το οποίο ήρθαν και απειλώντας έναν οδηγό δημόσιου λεωφορείου, που προσπάθησε να τους εμποδίσει, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το ξενοδοχείο «Εουρόπα» στο Κάιρο, όπου διέμεναν οι έλληνες τουρίστεςΗ αστυνο­μία και τα ασθενοφόρα άρχισαν να καταφθάνουν μετά από 15 λεπτά, μεταφέροντας νεκρούς και τραυματίες στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Η α­ναγνώριση των νεκρών και τραυματιών δεν ήταν δυνατή, καθώς επικρα­τούσε μεγάλος πανικός. Οι επιζώντες διατάχθηκαν ν’ ανεβούν στα δωμάτιά τους, ώστε ν’ αρχίσει η καταμέτρηση των τραυμα­τιών και νεκρών, καθώς και να συνταχθεί κατάλογος με τα ονόματα των επιζώντων.

Όμως, πανικός και αγωνία επικράτησε και στην Ελλάδα, αμέσως μετά την είδηση του μακε­λειού στο Κάιρο, αφού συγγενείς και φίλοι των ελλήνων εκδρο­μέων κατέκλυσαν τα τουριστικά γραφεία, ζητώντας απεγνωσμένα να μάθουν την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Μάταια, όμως, καθώς επικρατούσε σύγχυση, τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο ελληνικό προξενείο στο Κάι­ρο.

Τελικά, οι αιγυπτιακές αρχές, λί­γο αργότερα, ανακοίνωσαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι νεκροί ανέρχονταν σε 18, ενώ ά­γνωστος παρέμενε ο αριθμός των τραυματιών. Μόνο αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι οι τραυματίες Έλληνες ανέρχονταν σε 17. Την ίδια ημέρα η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι άνδρες της κατάφεραν να εξουδετερώσουν και να σκοτώσουν δύο από τους τέσσερις τρομοκράτες.

Οι αιγυπτιακές αρχές από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την απορία τους γι’ αυτή την επίθε­ση και παράλληλα τις αμφιβολίες τους για το αν οι τρομοκράτες είχαν στόχο τους έλληνες τουρίστες. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πραγματικός στόχος των τρομοκρατών πρέπει να ήταν Ισραηλινοί, α­φού στο ξενοδοχείο «Εουρόπα» διέμεναν συνήθως άτομα αυτής της ε­θνικότητας.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου, με προκήρυξή της, η «Αλ Γκαμάα Αλ Ισλαμίγια», η οργάνωση των φανατικών ισλαμιστών στην Αίγυπτο, ανέλαβε την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης κατά των ελλήνων τουριστών. Οι ισλαμιστές στο κείμενο της προκήρυξής τους ανέφεραν ότι στόχος τους ήταν ισραηλινοί τουρίστες που διέμεναν συνήθως στο «Εουρόπα» και ότι από λάθος χτύπησαν τους Έλληνες. Πάντως, η οργάνωση υποστηρί­ζει ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων, καθώς και αμερικανικών, στην Αίγυπτο και σε όλο τον κόσμο.

Την επίθεση καταδίκασαν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, η διεθνής κοινότητα, το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ τους τραυματίες που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αθήνας επισκέφθηκε ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, στις 23 Απριλίου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ