Σον Ντονγκ - Το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου

Χωμένο βαθιά μέσα στις απομακρυσμένες ζούγκλες του εθνικού πάρκου Φονγκ Νιά-Κε Μπανγκ του κεντρικού Βιετνάμ, βρίσκεται το τεράστιο σπήλαιο Σον Ντονγκ. Με πλάτος 200 μ., βάθος 150 μ. και μήκος 9 χλμ περίπου και με σπηλιές μεγάλες σαν δρόμους μεγαλούπολης, είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Ανακαλύφθηκε επισήμως στις 14 Απριλίου 2009.

Οι ειδικοί γεωλόγοι εκτιμούν ότι το σπήλαιο Σον Ντονγκ (στα Βιετναμικά σημαίνει «Ορεινός Ποταμός») σχηματίστηκε πριν από δύο έως πέντε εκατομμύρια χρόνια και η ανακάλυψή του ήταν εντελώς τυχαία, όταν το 1990 ένας ντόπιος αγρότης με το όνομα Χο Χαν σκόνταψε στην τεράστια είσοδό του.

Το σπήλαιο παρέμεινε ανέγγιχτο μέχρι το 2008, όταν ο Khanh συνέχισε τα βήματά του στο ομιχλώδες άνοιγμά του και μέχρι το 2009, όταν ανέλαβαν δράση ένα ζευγάρι βρετανών σπηλαιολόγων, ο Χάουαρντ και η Ντεμπ Λίμπερτ. Οι δυο ατρόμητοι σπηλαιολόγοι πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη έρευνα του σπηλαίου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο στον πλανήτη

Μέσα στους άθικτους εσωτερικούς θαλάμους του Σον Ντονγκ (αρκετά μεγάλος για να χωρέσει ένα ολόκληρο αστικό συγκρότημα 40όροφων κτιρίων!), οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πλούτο γεωλογικών σχηματισμών, όπως των μεγαλύτερων ασβεστολιθικών μαργαριταριών στον κόσμο και του ψηλότερου σταλαγμίτη.

Οι γιγάντιες καταβόθρες που βρίσκονται πιο μακριά στα βάθη της σπηλιάς επιτρέπουν στο φως του ήλιου και τη βροχή να θρέψει δύο παρθένα οικοσυστήματα, τα οποία φιλοξενούν ιπτάμενες αλεπούδες, τους μοναδικούς πιθήκους στον κόσμο που ζουν κάτω από τη γη και άσπρα ψάρια. Ένα από αυτά τα τροπικά δάση είναι τόσο απέραντο, που έχει ακόμη και το δικό του τοπικό σύστημα καιρού!

Η εξερεύνηση του σπηλαίου δεν έχει αποκαλύψει όλα του τα μυστικά, καθώς το 2019 τρεις βρετανοί δύτες ανακάλυψαν μια υποβρύχια σήραγγα που συνδέει το Σον Ντονγκ με μια άλλη σπηλιά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ