Σαβόι (Savoy Ballroom)

Το Σαβόι (Savoy Ballroom) ήταν ένα εμβληματικό χορευτικό κέντρο στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, που άνθισε την εποχή του σουΐνγκ και της χορευτικής τζαζ. Έγραψε ιστορία, επειδή ήταν ένας από τους πρώτους φυλετικά ενοποιημένους δημόσιους χώρους στις ΗΠΑ, όταν άνοιξε τις πύλες του στις 12 Μαρτίου 1926.

Στις αρχές του 20ού αιώνα διαβιούσε στο Χάρλεμ μία πολυπληθής αφροαμερικανική κοινότητα, στην οποία είχαν ενταχθεί εσωτερικοί μετανάστες από τον Αμερικανικό Νότο και μετανάστες από τα νησιά της Καραϊβικής, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Η καρδιά όλου του Χάρλεμ χτυπούσε στους ρυθμούς της μαύρης κοινότητας και η γειτονιά αυτή του Μανχάταν ήταν τόπος δημιουργικότητας και πολιτισμού – και φυσικά η έδρα του χορευτικού κέντρου Σαβόι, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο αριστοκρατικό ξενοδοχείο του Λονδίνου. Αν και οι ιδιοκτήτες του ήταν λευκοί, οι αφροαμερικανοί του Χάρλεμ έδιναν τον παλμό και το κατέστησαν κέντρο καινοτομιών για το σουΐνγκ και τη χορευτική τζαζ παγκοσμίως.

Η αίθουσα χορού του Σαβόι βρισκόταν στον δεύτερο όροφο ενός κτιρίου που έπιανε ένα οικοδομικό τετράγωνο. Οι πελάτες οδηγούνταν από δύο μαρμάρινες σκάλες στην κυρίως αίθουσα (εμβαδού 1.000 τ.μ.), που ήταν επενδυμένη με μαόνι και η πίστα της από σφενδάμι.

Οι δίδυμες μπάντες του κέντρου έπαιζαν ασταμάτητα και πολλοί από τους φημισμένους μουσικούς την τζαζ, όπως ο Τσικ Γουέμπ, ο Κάουντ Μπέιζι και η Έλλα Φιτζέραλντ, διασκέδαζαν τους χιλιάδες χορευτές κάθε βράδυ (και πάνω από ένα εκατομμύριο ετησίως!). Στο Σαβόι, δοκιμάζονταν όλα τα νέα χορευτικά στιλ, όπως το τσάρλεστον και αργότερα το μάμπο, αλλά το πιο δημοφιλές όλων ήταν το ζωηρό Λίντι Χοπ (Lindy Hop), που γεννήθηκε μέσα στην αίθουσά του.

Το Λίντυ Χοπ είναι ένα παρακλάδι της χορευτικής τζαζ και παρότι έχει τυποποιημένα βήματα, βασίζεται αρκετά στις εμπνεύσεις και τους αυτοσχεδιασμούς του χορευτή. Ο χορός αυτός κυριάρχησε στις ΗΠΑ μέχρι την έλευση του ροκ εν ρολ.

Στις 10 Ιουλίου 1958, το Σαβόι κατέβασε οριστικά τα ρολά του και αργότερα στη θέση του χτίστηκε ένα συγκρότημα κατοικιών, παρά τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής που επιζητούσαν από τις αρχές να το κηρύξουν διατηρητέο. Στις 26 Μαΐου 2002, δύο χορευτές που έγραψαν ιστορία στο Σαβόι, ο Φρεντ Μάνινγκ και η Νόρμα Μίλερ, έκαναν τα αποκαλυπτήρια μιας αναμνηστικής πλάκας, εκεί που άλλοτε βρισκόταν η είσοδος του θρυλικού χορευτικού κέντρου, στη λεωφόρο Λένοξ 596, μεταξύ της 140ης και της 141ης οδού.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ