Τζανμάσταμι

Η Τζανμάσταμι είναι μεγάλη γιορτή του Ινδουϊσμού, κατά την οποία τιμάται η γέννηση του Κρίσνα και η εμφάνιση του στη Γη. Εορτάζεται κάθε χρόνο την όγδοη ημέρα του φθίνοντος κύκλου της Σελήνης του μήνα Σραβάνα (18 Αυγούστου 2022).

Σύμφωνα με την ινδουϊστική παράδοση, ο Κρίσνα είναι η όγδοη θεία μετενσάρκωση (άβαταρ) του θεού Βισνού. Συνήθως απεικονίζεται με τη μορφή παιδιού που παίζει φλάουτο ή ως νεαρός πρίγκηπας στο έπος «Μπαγκαβάτ Γκίτα». Ο Κρίσνα γεννήθηκε, με βάση αστρολογικούς υπολογισμούς στις 18 Ιουλίου του 3228 π.Χ. Ευρύτερα γνωστός στην Δύση έγινε την δεκαετία του 1960 από τα «παιδιά των λουλουδιών» (χίπις).

Για τους πιστούς του Κρίσνα, η Τζανμάσταμι είναι σαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μαζί. Αποτελεί μια ημέρα βαθιάς πνευματικής ανανέωσης και εορτασμού. H ημέρα περιλαμβάνει νηστεία μέχρι τα μεσάνυχτα και στην συνέχεια ξεφάντωμα, με τους πιστούς να τραγουδούν, να χορεύουν και να ανταλλάσσουν δώρα.

Η Τζανμάσταμι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές, καθώς γιορτάζεται από περίπου 1 δισ. ανθρώπους στον κόσμο. Στην Ινδία και το Μπαγκλαντές είναι δημόσια αργία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ