Μουχαράμ

Είναι ο πρώτος μήνας του σεληνιακού Μουσουλμανικού Ημερολογίου και συνεπώς η πρώτη ημέρα του (18 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο) είναι η Πρωτοχρονιά των Μουσουλμάνων.

Το μουσουλμανικό σύστημα χρονολόγησης θεωρεί ως σημείο εκκίνησης το έτος της μετανάστευσης (Εγίρα) του Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα (16 Ιουλίου 622). Την πρώτη ημέρα του μήνα Μουχαράμ ως την αρχή του νέου έτους όρισε ο δεύτερος χαλίφης Ομάρ Α’, που βασίλεψε μεταξύ 634 και 644, υπακούοντας στις επιταγές του Κορανίου.

Τα έτη του μουσουλμανικού ημερολογίου είναι σεληνιακά και αποτελούνται από 12 μήνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν εναλλακτικά 30 και 29 ημέρες και αρχίζουν κατά προσέγγιση από τη φάση της Νέας Σελήνης. Το έτος αποτελείται από 354 ή 355 ημέρες. Έτσι, το 2023, η Πρωτοχρονιά (η πρώτη του μήνα Μουχαράμ, που στα αραβικά σημαίνει απαγορευμένος) αρχίζει στις 18 Ιουλίου, σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και ο μουσουλμανικός κόσμος εισέρχεται στο έτος 1445.

Πολλοί πιστοί του Ισλάμ τιμούν την ημέρα με νηστεία, άλλοι δίνουν στη Μουσουλμανική Πρωτοχρονιά ένα πιο εορταστικό τόνο. Τη δεκάτη ημέρα του μήνα Μουχαράμ (28 Ιουλίου το 2023, σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο), οι Σιίτες Μουσουλμάνοι τιμούν την επέτειο της μάχης της Καρμπάλα, γνωστή ως «Ημέρα της Ασούρα» με παραστάσεις «θείου πάθους» (γνωστές οι σκηνές με τους πιστούς να αυτομαστιγώνονται).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ