Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Αθλητισμό των Τυφλών (World Blind Sports Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου. Δημιουργήθηκε για να τιμήσει την επέτειο ίδρυσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητισμού Τυφλών (IBSA), να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την πληθώρα αθλημάτων που είναι διαθέσιμα για τυφλά και ημίτυφλα άτομα, και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους χωρίς όραση να δοκιμάσουν τον αθλητισμό.
Η οπτική αναπηρία είναι μία από τις πιο κοινές μορφές αναπηρίας. Το 2015, 940 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είχαν κάποιας μορφής απώλεια όρασης, 246 εκατομμύρια είχαν χαμηλή όραση και 39 εκατομμύρια ήταν τυφλοί. Όπως κάθε αναπηρία, έτσι και η οπτική αναπηρία επιβάλλει ορισμένους περιορισμούς, περιλαμβανομένης της συμμετοχής στον αθλητισμό. Ωστόσο, οι τυφλοί και ημίτυφλοι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα αθλήματα, όπως ο στίβος, το σκι και η κολύμβηση.
Ορισμένα αθλήματα έχουν προσαρμοστεί ή δημιουργηθεί ειδικά για άτομα με οπτική αναπηρία. Αυτά περιλαμβάνουν το μπέιζμπολ με ήχους (beep baseball), κρίκετ για τυφλούς, ποδόσφαιρο 5x5, γκολφ για τυφλούς, τένις για τυφλούς, γκόλμπολ (goalball) και σοουντάουν (showdown).
Άτομα με οπτική αναπηρία συμμετείχαν για πρώτη φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες το 1976, στους Θερινούς Παραολυμπιακούς του Τόκιο, όπου το γκόλμπολ συμπεριλήφθηκε ως επίσημο αγώνισμα. Το γκόλμπολ είναι ένα ομαδικό άθλημα για αθλητές με προβλήματα όρασης, παιγμένο από ομάδες των τριών με μια μπάλα που περιέχει κουδούνια.
Τα παραολυμπιακά αθλήματα αποκλειστικά για αθλητές με προβλήματα όρασης περιλαμβάνουν το ποδόσφαιρο 5x5, το γκόλμπολ και το παρατζούντο. Σε άλλα παραολυμπιακά αθλήματα, αθλητές με οπτική αναπηρία αγωνίζονται μαζί με αθλητές άλλων αναπηριών, όπως ο στίβος, το μπάντμιντον, η αναρρίχηση, η ποδηλασία, η ιππασία, η κωπηλασία, η σκοποβολή, η κολύμβηση, το τάε κβον ντο, το τρίαθλο, το αλπικό σκι, το δίαθλο και το σκι αντοχής.
Πολλά αθλήματα για τυφλούς και ημίτυφλους βασίζονται σε ιατρική κατάταξη για δίκαιη συμμετοχή. Οι αθλητές στην κατηγορία B1 είναι εντελώς ή σχεδόν εντελώς τυφλοί, στην κατηγορία B3 έχουν μερική όραση με οπτική οξύτητα από 2/60 έως 6/60, ενώ στην κατηγορία B2 η οπτική οξύτητα κυμαίνεται μεταξύ των δύο προηγούμενων. Οι αθλητές των κατηγοριών B1 και B2 υποχρεούνται να χρησιμοποιούν οδηγό με όραση σε ορισμένα αθλήματα.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητισμού Τυφλών ιδρύθηκε το 1981 ως Διεθνής Ένωση Αθλητισμού Τυφλών (IBSA). Την επόμενη χρονιά, η IBSA και τρεις ακόμα οργανισμοί για τον αθλητισμό ατόμων με αναπηρία ίδρυσαν την Επιτροπή Διεθνούς Συντονισμού των Οργανισμών Αθλητισμού για Άτομα με Αναπηρίες, πρόδρομο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής. Η IBSA απέκτησε τη σημερινή της μορφή ως ομοσπονδία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, διατηρώντας το αρχικό της ακρωνύμιο.
Αποστολή της IBSA είναι η πλήρης ένταξη των τυφλών και ημίτυφλων ατόμων στην κοινωνία μέσω του αθλητισμού και η ενθάρρυνσή τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Λειτουργεί ως διεθνής ομοσπονδία για αρκετά αθλήματα για άτομα με προβλήματα όρασης, όπως για τα τρία παραολυμπιακά (ποδόσφαιρο 5x5, γκόλμπολ και παρατζούντο), καθώς και για σκάκι, μπόουλινγκ, άρση βαρών, σοουντάουν και τόρμπολ (torball).
Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού Τυφλών θεσπίστηκε το 2021, για να τιμηθεί η 40ή επέτειος της IBSA και να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση για τα αθλήματα των ανθρώπων με οπτικές αναπηρίες. Ο κύριος σκοπός της είναι να αναδείξει ότι ο αθλητισμός είναι για όλους, ακόμη και για όσους δεν σκοπεύουν να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο.