Διεθνής Ημέρα Τραπεζών

Η εξάλειψη της φτώχειας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, τον οποίο ο ΟΗΕ σκοπεύει να επιτύχει έως το 2030. Δεδομένου ότι οι αναπτυξιακές τράπεζες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης και στην καταπολέμηση της φτώχειας, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έκρινε αναγκαίο να τιμήσει τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης με μια ειδική διεθνή ημέρα, την Διεθνή Ημέρα Τραπεζών (International Day of Banks), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου. Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου 2019.

Η αναπτυξιακή τράπεζα (development bank) είναι ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που παρέχει κεφάλαια για την υλοποίηση σημαντικών κοινωνικών έργων που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις εμπορικές τράπεζες. Κατά κανόνα, αναπτυξιακές τράπεζες ιδρύονται και ανήκουν σε διεθνείς οργανισμούς (για παράδειγμα, η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που ανήκει στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία με τη σειρά του είναι εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών), σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή σε κυβερνήσεις.

Οι κυβερνήσεις ιδρύουν και υποστηρίζουν αναπτυξιακές τράπεζες, τόσο για να αντιμετωπίσουν εθνικά οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, όσο και για να βοηθήσουν άλλες χώρες. Οι αναπτυξιακές τράπεζες συνήθως υποστηρίζονται από τις ανεπτυγμένες χώρες για να βοηθήσουν χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Τα είδη των αναπτυξιακών τραπεζών περιλαμβάνουν κοινοτικές αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) και πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες. Οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες δημιουργούνται από μια ομάδα χωρών για την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης σε μια συγκεκριμένη περιοχή (Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα, Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα, κά).

Εκτός από τις αναπτυξιακές τράπεζες, η Διεθνής Ημέρα Τραπεζών τιμά και τα εθνικά τραπεζικά συστήματα των κρατών - μελών του ΟΗΕ, τονίζοντας τη συμβολή τους στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ