Διεθνής Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοεκφοβισμού

Η πρώτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (7 Νοεμβρίου 2024) έχει ανακηρυχτεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοεκφοβισμού (International day against violence and bullying at school including cyberbullying) με απόφαση της γενικής συνέλευσης της UNESCO.

Με την απόφασή τους αυτή τα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού αναγνωρίζουν ότι η ενδοσχολική βία σε όλες τις μορφές της αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων στην εκπαίδευση, την υγεία και την ευημερία. Έχει επίσης ως στόχο να επιστήσει την προσοχή των μαθητών, των γονέων, των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών αρχών, αλλά και της βιομηχανίας της τεχνολογίας στην πρόληψη της διαδικτυακής βίας, που αποτελεί εμπόδιο στην ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και της νεολαίας.

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοεκφοβισμού για το 2022 είναι «ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας» και υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για όλους τους μαθητές μέσα στο σχολείο. Οι δάσκαλοι βρίσκονται στην καρδιά της λύσης και πρέπει να αισθάνονται δυνατοί, ικανοί και έτοιμοι να δράσουν. Ωστόσο, απαιτείται επειγόντως περισσότερη εκπαίδευση και ισχυρότερη υποστήριξη από το σχολείο και όχι μόνο.

Η σχολική βία μπορεί να είναι καταστροφική. Τα παιδιά και οι νέοι που επηρεάζονται μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στην τάξη, να χάσουν μαθήματα ή να εγκαταλείψουν εντελώς το σχολείο. Η ατμόσφαιρα του άγχους, του φόβου και της ανασφάλειας είναι ασυμβίβαστη με τη μάθηση και υπονομεύει την ποιότητα της μάθησης για όλους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ