Η 5η Ιουνίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Καταπολέμηση της Παράνομης, μη Καταγγελλόμενης και μη Ρυθμιζόμενης Αλιείας (International Day for the Fight Against Illegal, Unreported and Unregulated Fishing). Κύριος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της αειφόρου ανάπτυξης και της αλιείας.
Σ’ έναν κόσμο συνεχούς πείνας και αυξανόμενου πληθυσμού, τα ψάρια έχουν γίνει ένα από τα βασικά προϊόντα για την επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και σημαντική πηγή εισοδήματος. Σε πολλές χώρες, η αλιεία δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας πηγή διατροφής, αλλά και εγγύηση για την ασφάλεια της εργασίας και κατά συνέπεια για την οικονομική ευημερία του πληθυσμού.
Δυστυχώς, η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία υπονομεύει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της αλιευτικής βιομηχανίας. Είναι υπεύθυνη για την απώλεια 11-26 εκατομμυρίων τόνων ψαριών κάθε χρόνο, που ισοδυναμεί με 10-23 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 2015 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τους λεγόμενους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης. Ο 14ος από τους 17 στόχους με τίτλο «Ζωή κάτω από το Νερό» είναι η διατήρηση και η βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας είναι ένα από τα εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Το 2009 ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ενέκρινε τη Συμφωνία για τα μέτρα που λαμβάνει το Κράτος Λιμένα για την Πρόληψη, την Αποτροπή και την Εξάλειψη της Παράνομης, μη Καταγγελλόμενης και μη Ρυθμιζόμενης Αλιείας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 5 Ιουνίου 2016. Τον Δεκέμβριο του 2017, αυτή η ημερομηνία ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Παράνομης, μη Καταγγελλόμενης και μη Ρυθμιζόμενης Αλιείας.