Ημέρα της Αφρικής

Η Ημέρα της Αφρικής εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης της Οργάνωσης Αφρικανικής Ένωσης (Ο.Α.Ε. – από το 2002 ονομάζεται πλέον Αφρικανική Ένωση), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας την 25η Μαΐου 1963 και αποτελεί τη συλλογική έκφραση των χωρών της μαύρης ηπείρου.

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, για την Ημέρα της Αφρικής 2024.

Την Ημέρα της Αφρικής γιορτάζουμε αυτή τη δυναμική και πολυποίκιλη ήπειρο και τη συμβολή των Αφρικανών στον κόσμο μας. Ο νεαρός και αυξανόμενος πληθυσμός της ηπείρου, οι πλούσιοι φυσικοί της πόροι, η εκπληκτική ομορφιά και η πολιτιστική της ποικιλομορφία της προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες.

Πρωτοβουλίες όπως η Συμφωνία για τη θέσπιση μιας ηπειρωτικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών της Αφρικής και η Ατζέντα 2063 της Αφρικανικής Ένωσης, μαζί με την αυξανόμενη παρουσία της Αφρικής και συμπεριλαμβανομένης της ηγετικής θέσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορούν να βοηθήσουν στην αξιοποίηση αυτού του δυναμικού.

Αλλά ένα λαμπρό μέλλον για τους 1,2 δισεκατομμύριο πολίτες της Αφρικής σημαίνει την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εμποδίζουν την πρόοδό της – από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μέχρι και τις θανατηφόρες συγκρούσεις και τις αντισυνταγματικές αλλαγές κυβερνήσεων, μέχρι την πείνα, τη φτώχεια, την ανισότητα και τη συντριπτική επιβάρυνση του χρέους.

Πρέπει να διαφυλάξουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αυτό θα απαιτήσει, μεταξύ άλλων δράσεων, να μεταρρυθμίσουμε τη διεθνή χρηματοπιστωτική δομή, ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση στους πόρους που χρειάζονται για να επενδύσουν στο μέλλον των λαών τους – συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών συστημάτων που αποτελεί το φετινό θέμα της Αφρικανικής Ένωσης.

Πρέπει να συνεργαστούμε με την Αφρική για να αναπτύξουμε πράσινες οικονομίες που θα βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διασφαλίσουμε ότι οι καθοριστικής σημασίας ορυκτοί πόροι της ηπείρου θα ωφελήσουν πρώτα απ’ όλα τους Αφρικανούς.

Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού και – τέλος – να σταματήσουμε τη χρήση των όπλων σε όλη την Αφρική. Το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη στήριξη των ειρηνευτικών επιχειρήσεων υπό αφρικανική ηγεσία είναι ένα σημαντικό βήμα.

Η Αφρική πρέπει να έχει θέση σε κάθε πολυμερές φόρουμ – συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και άλλων παγκόσμιων δομών θέσπισης κανόνων. Η Σύνοδος Κορυφής του Μέλλοντος που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη θα είναι μια στιγμή για να δημιουργηθεί δυναμική και πρόοδος.

Την Ημέρα της Αφρικής, ας ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας να σταθούμε στο πλευρό όλων των Αφρικανών στην προσπάθειά τους να οδηγήσουν την ήπειρό τους – και τον κόσμο μας – προς ένα ειρηνικό και ακμάζον μέλλον για όλους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ