Ημέρα της Αραβικής Γλώσσας

Η Ημέρα της Αραβικής Γλώσσας (UN Arabic Language Day) καθιερώθηκε με απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ το 2010 και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 18 Δεκεμβρίου, για να τιμηθεί η αραβική γλώσσα, μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ.

Η 18η Δεκεμβρίου επελέγη ως Ημέρα της Αραβικής Γλώσσας, επειδή την ημερομηνία αυτή του 1973 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε ότι η Αραβική θα είναι μία από τις επίσημες γλώσσες του διεθνούς οργανισμού.

Η Αραβική ανήκει στην κατηγορία των σημιτικών γλωσσών και ομιλείται από 400.000.000 και πλέον ανθρώπους σε μια τεράστια περιοχή της Γης που περιλαμβάνει τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο μέρος της Αραβικής χερσονήσου και τμήματα της Μέσης Ανατολής, αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπου ζουν αραβικής καταγωγής άτομα.

Η Αραβική είναι η γλώσσα του Κορανίου (του ιερού βιβλίου του Ισλάμ) και η θρησκευτική γλώσσα του 1,8 δισ. μουσουλμάνων. Η λόγια αραβική γλώσσα, αποκαλούμενη συνήθως Κλασική Αραβική, είναι ουσιαστικά η γλωσσική μορφή που απαντά στο Κοράνιο, με μερικές τροποποιήσεις απαραίτητες για τη χρήση της στους νεώτερους χρόνους. Είναι ομοιόμορφη σ’ ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Η προφορική γλώσσα των Αράβων περιλαμβάνει πολυάριθμες διαλέκτους που δεν έχουν πάντα σχέση μεταξύ τους. Οι κυριότερες ομάδες διαλέκτων είναι οι διάλεκτοι της Αραβίας, του Ιράκ, της Συρίας, της Αιγύπτου και της Βόρειας Αφρικής. Με εξαίρεση τη διάλεκτο της Αλγερίας, όλες οι άλλες έχουν επηρεαστεί έντονα από τη λόγια γλώσσα.

Το παλαιότερο γνωστό γραπτό αραβικό κείμενο είναι μια επιτύμβια βασιλική επιγραφή, που βρέθηκε στην Συρία και χρονολογείται από το 328 μ.Χ.

Η αραβική γλώσσα έχει δανείσει και την ελληνική με πολλές λέξεις, κυρίως μέσω της τουρκικής γλώσσας (άλγεβρα, αλκοόλ, αλμανάκ, κουραμπιές, καφές, μούμια, σιρόπι, ταρίφα, σόδα κ.ά).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ