Αποφθέγματα

Αριστίντ Μπριάν

Αριστίντ Μπριάν
Αριστίντ Μπριάν (1862 - 1932)

γάλλος πολιτικός. Υπήρξε 11 φορές πρωθυπουργός της Γαλλίας και εργάστηκε για μία ομοσπονδιακή Ευρώπη. Το 1926 βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης.

Είναι αδιάφορο αν θα πεθάνει κανείς στην αγχόνη ή θα σκοτωθεί στη μάχη, φτάνει μονάχα να δώσει τη ζωή του για τους συνανθρώπους του.
Η δύναμη ενός έθνους δεν βρίσκεται στα οχυρά του, ούτε στους στόλους του, ούτε στο μόνιμο στρατό του, μα στην ευτυχία και την καλοπέραση των πολιτών του, που είναι πάντοτε έτοιμοι να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους και την ευημερία που απολαμβάνουν.
Κάθε έθνος με τη σειρά του, όταν βρισκόταν στο ζενίθ της δύναμής του, διακήρυσσε πως ήταν ανίκητο, γιατί ο στρατός του μπορούσε να απειλήσει τη γη και τα πλοία του να γεμίσουν τις θάλασσες. Όλα αυτά τα έθνη είναι τώρα νεκρά. Εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε σε καινούρια θεμέλια το δικό μας, αν θέλουμε να αποφύγουμε τη μοίρα τους.
Σε μια εργατική οργάνωση, τα μέλη της ενώνονται για να υπερασπίσουν ό,τι τους ανήκει, τη δουλειά που τους είναι αναγκαία για την ίδια τους της ύπαρξη, που είναι ένα κομμάτι απ' τον εαυτό τους.
Τα δάση είναι οι πρώτοι ναοί των Θεών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ