Βιογραφίες Ρώσων φιλελλήνων που στήριξαν την Ελληνική Επανάσταση, από την πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα

Μια νέα πρωτοβουλία ανακοινώνει πως ξεκινά η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα με αφορμή, όπως αναφέρει, την απόφαση του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να παραταθεί το Έτος Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας έως τα μέσα του 2022. «Θα δημοσιεύουμε τακτικά στα κοινωνικά δίκτυα βιογραφικά στοιχεία Ρώσων φιλελλήνων, οι οποίοι στήριξαν την Ελληνική Επανάσταση όχι απλώς ηθικά, πολιτικά ή οικονομικά, αλλά στα πεδία των μαχών, πλάι-πλάι με τους γενναίους Έλληνες αγωνιστές. Πολλοί από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Μεσολόγγι, στο Ναβαρίνο, στη Χίο και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Τα ονόματά τους είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στο ελληνικό κοινό, αλλά η συμβολή τους στον απελευθερωτικό Αγώνα ήταν πολύ σημαντική» τονίζει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία αυτή της ρωσικής πρεσβείας ξεκινάει με τον Ρώσο φιλέλληνα Νικολάι Ράικο. «Αρχίζουμε με τον Νικολάι Ράικο. Ήταν αξιωματικός του ρωσικού πυροβολικού. Όπως έγραψε ο ίδιος, για αυτόν και τους συντρόφους του η Ελλάδα ήταν πάντα "μητέρα του πολιτισμού, ευεργέτιδα της ανθρωπότητας και πατρίδα της ελευθερίας". Το όνειρό του να στηρίξει έμπρακτα τους Έλληνες εκπληρώθηκε όταν κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα μέσω της Ιταλίας: "Ήρθα στην Ελλάδα το 1827. Ήμουν απλά ένας φιλέλληνας, οπλισμένος μόνο με ένα πιστόλι, μαζί με ένα τμήμα του πυροβολικού". Συμμετείχε στις μάχες στη Χίο το 1827-1828. Μετά την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα, ο Νικολάι Ράικο έγινε στενός συνεργάτης του. Διορίστηκε φρούραρχος του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο και ήταν εξαιρετικά δραστήριος σε αυτή τη θέση, ενώ αργότερα υπηρέτησε ως φρούραρχος της Πάτρας. Τον Ιούνιο του 1829 πήρε το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης του Καποδίστρια. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Πάτρας που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1830. Οι σύγχρονοι τού Ν. Ράικο είχαν μεγάλη εκτίμηση στις γνώσεις και τις ικανότητές του, στα ειλικρινή φιλικά αισθήματά του προς τους Έλληνες» σημειώνεται στην ίδια ανάρτηση.

Τέλος, επισημαίνεται πως Έλληνες και Ρώσοι ακτιβιστές και ιστορικοί της Πάτρας οργανώνουν τακτικά εκδηλώσεις στη μνήμη του: «Τον Μάρτιο του 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας αποφάσισε να δώσει τιμητικά το όνομα του Νικολάι Ράικο σε μια πλατεία της αχαϊκής πρωτεύουσας. Το ίδιο έτος είδε το φως της δημοσιότητας και η εξαιρετική μελέτη της ζωής και του έργου του Ράικο "Από την Αγία Πετρούπολη στην Πάτρα. Για ένα παράσημο ανδρείας" του μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας Ν. Τζανάκου».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ