Το Στόουνχεντζ ήταν ηλιακό ημερολόγιο, σύμφωνα με νέα έρευνα

Το μυστήριο του Στόουνχεντζ μπορεί τελικά να λύθηκε από ερευνητές που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα γιγάντιο ηλιακό ημερολόγιο, που ενδεχομένως να συνδέει το Ηνωμένο Βασίλειο με την αρχαία Αίγυπτο.

Ο καθηγητής Τίμοθι Ντάρβιλ, από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τοποθεσία δημιουργήθηκε με βάση ένα ηλιακό έτος 365,25 ημερών για να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακολουθούν τις ημέρες, τις εβδομάδες και τους μήνες.

Την εποχή εκείνη, οι εβδομάδες διαρκούσαν 10 ημέρες και οι μήνες ήταν περισσότεροι από αυτούς που έχουμε σήμερα.

«Ένα τέτοιο ηλιακό ημερολόγιο αναπτύχθηκε στην ανατολική Μεσόγειο στους αιώνες μετά το 3000 π.Χ. Υιοθετήθηκε στην Αίγυπτο ως επίσημο ημερολόγιο γύρω στο 2700 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αρχή του Παλαιού Βασιλείου, περίπου το 2600 π.Χ.», εξηγεί ο Ντάρβιλ.

Προσθέτει, μάλιστα, πως είναι πιθανό το ημερολόγιο που κατέγραφε το μνημείο Στόουνχεντζ να επηρεάστηκε από κάποιον από αυτούς τους πολιτισμούς.

Η τοποθεσία του Στόουνχεντζ είναι ευθυγραμμισμένη προς την κατεύθυνση της ανατολής του ηλίου στο θερινό ηλιοστάσιο και του ηλιοβασιλέματος στο χειμερινό ηλιοστάσιο, κάτι που από καιρό έχει κάνει αρκετούς να υποδεικνύουν ότι πρόκειται για κάποιο είδος ημερολογίου, επισημαίνει ο καθηγητής.

Από τι αποτελείται το Στόουνχεντζ

Το περιβάλλον του Στόουνχεντζ -ένας κύκλος από 30 όρθιους μεγάλιθους- κατασκευάστηκε γύρω στο 2500 π.Χ., με τον Ντάρβιλ να αναλύει τις πέτρες και να τις συγκρίνει με άλλα ημερολόγια αυτής της περιόδου.

«Το προτεινόμενο ημερολόγιο λειτουργεί με πολύ απλό τρόπο. Κάθε μία από τις 30 πέτρες στον κύκλο sarsen αντιπροσωπεύει μια ημέρα ενός μήνα, ο οποίος χωρίζεται σε τρεις εβδομάδες και η καθεμιά από αυτές σε 10 ημέρες», εξηγεί ο ειδικός.

Οι χαρακτηριστικές πέτρες στον κύκλο σηματοδοτούν την αρχή κάθε εβδομάδας και το σχέδιο αντικατοπτρίζει επίσης και ένα δίσεκτο έτος κάθε τέσσερα χρόνια, το οποίο χαρακτηρίζεται από τις τέσσερις πέτρες έξω από τον κύκλο sarsen, από τις οποίες πλέον έχουν απομείνει μόνο δύο.

Έπίσης, στο ημερολόγιο έχει προστεθεί ένας μήνας πέντε ημερών, προκειμένου να εναρμονιστεί με το ηλιακό έτος και ο μήνας αυτός αντιπροσωπεύεται από τους πέντε «τριλίθους» στο κέντρο της τοποθεσίας.

Ο «τρίλιθος» είναι μια κατασκευή που αποτελείται από δύο μεγάλες κάθετες πέτρες που στηρίζουν μια τρίτη πέτρα τοποθετημένη οριζόντια στην κορυφή.

Η ευθυγράμμιση του ημερολογίου με τον ήλιο σημαίνει ότι τυχόν σφάλματα στην καταμέτρηση των ημερών θα γίνονταν εύκολα αντιληπτά, καθώς ο ήλιος θα βρισκόταν σε λάθος θέση κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού και του χειμερινού ηλιοστασίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ