Στον νορβηγό δραματουργό και πεζογράφο, Γιόν Φόσε, το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023

Στο Νορβηγό μυθιστοριογράφο και δραματουργό Γιον Φόσε θα απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 για τα «καινοτόμα έργα και την πρόζα του που δίνουν φωνή στο ανείπωτο», όπως ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή απονομής του βραβείου.

Το τεράστιο έργο του του 64χρονου Φόσε γραμμένο στη νεονορβηγική (Nynorsk) αποτελείται από πληθώρα θεατρικών έργων, μυθιστορημάτων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων, παιδικών βιβλίων και μεταφράσεων. Το μινιμαλιστικό και υπερ-νατουραλιστικό ύφος του, γνωστό ως «μινιμαλισμός του Φόσε» ανανέωσε ριζοσπαστικά το τοπίο της Νορβηγικής δραματουργίας και πεζογραφίας.Είναι ένας πιο γνωστούς σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς παγκοσμίως, ενώ συνεχώς αναγνωρίζεται και ως πεζογραφος.

Ο Γιον Φόσε γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1959 στο Χάουγκενσουντ της Νορβηγίας και από τα μέσα της δεκαετίας του '70 ζει στο Μπέργκεν. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και δίδαξε στην Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής του Χόρνταλαντ.

Το 1983 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Κόκκινο, μαύρο» το οποίο ακολούθησαν πληθώρα άλλων μυθιστορημάτων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων και παιδικών βιβλίων.

Το 1994 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο «Και δε θα χωρίσουμε ποτέ», που ανέβηκε στην Εθνικό Θέατρο του Μπέργκεν. Ακολούθησαν τα έργα: «Κάποιος θα έρθει», «Το παιδί», «Το όνομα», για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Ίψεν, «Η νύχτα τραγουδά τα τραγούδια της», «Όνειρο φθινοπώρου», «Μια μέρα καλοκαιριού», «Παραλλαγές θανάτου», «Χειμώνας», «Τόσο όμορφα», «Κορίτσι στον καναπέ» και πολλά άλλα.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Το άλλο όνομα - Επταλογία I-II (εκδόσεις Gutenberg, 2022),«Τρία έργα - Παραλλαγές θανάτου. Κάποιος θα 'ρθει. Κοιμήσου γλυκό μου παιδάκι» (Άγρα, 2007), «Τόσο όμορφα» (Νεφέλη, 2004), «Χειμώνας» (Ανατολικός, 2002).

Τον Αύγουστο του 2000 του απονεμήθηκε το Θεατρικό Βραβείο του Βορρά και τον Δεκέμβριο του 2003 χρίστηκε Ιππότης της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής.Το 2014 τιμήθηκε με τον Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ