Σημαντικά τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο Nαυάγιο των Αντικυθήρων

Πλούσια σε ευρήματα ήταν η δεύτερη περίοδος (23 Μαΐου - 15 Ιουνίου 2022) της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2021-2025. Η αποστολή ξεκίνησε με την ανέλκυση ογκωδών βράχων βάρους πολλών τόνων, οι οποίοι κάλυπταν τμήμα του ναυαγίου. Κατά τη φάση αυτή χρησιμοποιήθηκαν ειδικοί σάκοι ανέλκυσης από τον βυθό, με την καινοτομία της εφαρμογής του συστήματος πλήρωσης αέρα από το σκάφος, που ανέπτυξε η ομάδα της Hublot Xplorations.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μεταξύ των νέων ευρημάτων περιλαμβάνονται:

- Δύο ανθρώπινα δόντια πάνω σε συμπαγές συσσωμάτωμα με ίχνη χαλκού, το οποίο δια του γενετικού υλικού του θα βοηθήσει στο προσδιορισμό του φύλου και άλλων γενετικών χαρακτηριστικών του ανθρώπου στον οποίο ανήκαν.

- Μαρμάρινη βάση αγάλματος της οποίας σώζονται και τα δύο γυμνά κάτω άκρα ανθρώπινης μορφής, καλυμμένη με παχύ στρώμα θαλάσσιου επίπαγου. Για τον λόγο αυτό δεν είναι δυνατή η λεπτομερής περιγραφή.

- Μαρμάρινο υπερφυσικό κεφάλι ανδρικής γενειοφόρου μορφής, η οποία εκ πρώτης όψεως ταυτίζεται με τον ημίθεο Ηρακλή του τύπου Farnese, του λεγόμενου «Ηρακλή των Αντικυθήρων», και είναι πιθανόν να ανήκει στο ακέφαλο άγαλμα αρ. 5742 του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο ανελκύστηκε από τους σφουγγαράδες το 1900.

- Πλήθος αντικειμένων από την εξαρτία του πλοίου, όπως χάλκινα και σιδερένια καρφιά, καθώς και ο μολύβδινος στύπος ξύλινης άγκυρας, αλλά και μεταλλικές άμορφες μάζες καλυμμένες από σκληρό θαλάσσιο επίπαγο, που κρύβουν τα δικά τους μυστικά, που μόνο με ακτινογραφία μπορούν να εξιχνιαστούν και να εντοπιστούν τυχόν υπάρχουσες συμβολικές παραστάσεις.

Η έρευνα, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, διεξάγεται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, υπό τη διεύθυνση της Δρος Αγγελικής Γ. Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, και του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Λόρεντς Μάουμερ, υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων (περίπου 60 π.Χ.) είναι το πλουσιότερο αρχαίο ναυάγιο που ανακαλύφθηκε ποτέ. Έλληνες σφουγγαράδες εντόπισαν το ναυάγιο τυχαία κοντά στην ακτή των Αντικυθήρων το 1900. Πέρασαν ένα χρόνο διασώζοντας τους θησαυρούς του, με τη βοήθεια του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι δύτες ανακάλυψαν εκατοντάδες έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των υπέροχων χάλκινων και μαρμάρινων αγαλμάτων που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Το πιο γνωστό εύρημα του ναυαγίου είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ