Σε δημοπρασία το Μανιφέστο των Ολυμπιακών Αγώνων

Καθώς οι αθλητές σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το ερχόμενο καλοκαίρι, ένα χειρόγραφο 127 ετών που σκιαγραφεί την ίδρυση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, αναζητεί τον αγοραστή του.

Tο αρχικό «Μανιφέστο των Ολυμπιακών Αγώνων» αναμένεται να αποφέρει από 700.000 έως 1.000.000 δολάρια, στην δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίουαπό τον οίκο Sotheby's στην Νέα Υόρκη.

Το 14 σελίδων έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από τον ιδρυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής , Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1892, περιέχει την ομιλία του για την πέμπτη επέτειο της Γαλλικής Ένωσης Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε στη Σορβόννη τον Ιούνιο του 1892. Εκεί ο Κουμπερτέν περιέγραψε το όραμα του για την αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνοντας πως η άνοδος του αθλητισμού συνδέεται με άλλες νέες ιδέες, τεχνολογίες και συστήματα που προωθούν την ανθρώπινη πρόοδο και την καινοτομία, όπως το τηλεγράφημα και οι σιδηρόδρομοι.

Το 1894, ο Κουμπερτέν ίδρυσε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και δύο χρόνια μετά, έγιναν στην Αθήνα, οι Α' Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής. Η αναφορά του Κουμπερτέν στην ομιλία του, ότι το μέλλον του αθλητισμού θα είναι δημοκρατικό και διεθνές αποδείχτηκε προφητικό και με διάρκεια.

Ο Ρίτσαρντ Όστιν, διευθυντής του Τμήματος Βιβλίων και Χειρογράφων του Οίκου Sotheby's, δήλωσε σχετικά: «Το μανιφέστο των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα στην ιστορία του αθλητισμού και του πολιτισμού. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία - αν όχι η πιο - σημαντική παγκόσμια κοινή ανθρώπινη εμπειρία, και αντιπροσωπεύει μια καθολικά κατοχυρωμένη πίστη στο ανθρώπινο πνεύμα που είναι ασύγκριτη με οποιοδήποτε αθλητικό ή συγκρίσιμο γεγονός. Το μανιφέστο διακηρύσσει με τόλμη ένα εντελώς σύγχρονο και προοδευτικό όραμα της ανθρωπότητας και η διαχρονική δήλωση του Κουμπερτέν είναι αυτή που συνεχίζει να αντηχεί σήμερα στην έννοια της ενότητας».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ