Γενικευμένη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Από νωρίς το πρωί, η Ουκρανία δέχεται γενικευμένη επίθεση από τη Ρωσία, καθώς πλήττονται στρατηγικοί στόχοι σε όλη τη χώρα. Στο Χάρκοβο σημειώνονται πολλές εκρήξεις, χτυπήματα σημειώνονται και πέριξ του Κιέβου, υπάρχουν εκρήξεις σε υδροηλεκτρικό φράγμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και ρίψη αλεξιπτωτιστών στην Οδησσό. To μεσημέρι η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές».

Διάγγελμα Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του στις 05:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως.

Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Εκρήξεις κοντά σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας

Μέσα σε λίγα λεπτά από τη σύντομη τηλεοπτική ομιλία του Πούτιν ακούστηκαν εκρήξεις κοντά σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου. Ηδη, ισχυρές εκρήξεις ακούγονται από το πρωί στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων. Οι κάτοικοι του Κιέβου αναζήτησαν ασφάλεια σε καταφύγια καθώς ακούστηκαν εκρήξεις έξω από την πόλη.

Το εύρος της ρωσικής επίθεσης φαίνεται να είναι τεράστιο. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα δέχθηκε επίθεση από πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, με τη Ρωσία να φαίνεται να στοχεύει υποδομές κοντά σε μεγάλες πόλεις όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Μαριούπολη και η Ντνίπρο.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση μέσω Telegram, αναφέρει ότι επιθέσεις με ρουκέτες στοχεύουν ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη σε αεροδρόμιο έξω από το Κίεβο. Η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας αναφέρει ότι έχουν εξαπολυθεί επιθέσεις εναντίον 10 ουκρανικών περιοχών, κυρίως στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Αεροπορικές επιδρομές

Για τουλάχιστον επτά «ισχυρές» αεροπορικές επιδρομές στο αεροδρόμιο Vasilkovsky έξω από το Κίεβο, όπου φυλάσσονται τα στρατιωτικά βομβαρδιστικά της Ουκρανίας, κάνει λόγο η διοίκηση του Κιέβου

Εκρήξεις από ρουκέτες πυροβολικού φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό καθώς άρχισαν οι βομβαρδισμοί κοντά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με βίντεο.

Στη Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του ανατολικού μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας. Εκεί αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις. Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

Ανώτερος σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι φαίνεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα ενδέχεται να κινηθούν σύντομα στο Χάρκοβο, το οποίο απέχει περίπου 20 μίλια από τα σύνορα.

Σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν σήμερα το πρωί και στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία. Κάτοικοι της πόλης έχουν λάβει μηνύματα από τις περιφερειακές αρχές να «διατηρήσουν την ηρεμία τους» και να αναμένουν οδηγίες.

Επίσης, η συνοριοφυλακή της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία, όπως από τη Ρωσία, με λευκορωσική υποστήριξη γύρω στις 05:00 πμ τοπική ώρα σήμερα, και μια επίθεση εξαπολύθηκε επίσης από την προσαρτημένη Κριμαία.

Σύμφωνα με αυτή, επιθέσεις κατά μονάδων των μεθοριακών φρουρών και σημείων ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρήση πυροβολικού, άλλου στρατιωτικού υλικού και μικρών όπλων στις ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ, Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Ζιτόμιρ.

Ρωσία: «Εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις, καταστράφηκε η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας

Στο μεταξύ σε μια κρίσιμη εξέλιξη, λίγο μετά τις 8 το πρωί, ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας.

«Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 5 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Από την πλευρά του ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του στρατού της Ρωσίας, που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου.

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν

Η «ευρείας κλίμακας εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαιώθηκε νωρίτερα από τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Ο Πούτιν μόλις ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Οι ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας βρίσκονται υπό επίθεση. Πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα κερδίσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν. Η ώρα για δράση είναι τώρα».

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πλήττουν ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές με όπλα υψηλής ακρίβειας

Και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Ρωσικά στρατεύματα και οχήματα εισέβαλαν στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία
Φάλαγγα ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων με στρατιώτες εισβάλει στην Ουκρανία από μεθοριακό πέρασμα με τη Λευκορωσία, μεταδίδει το CCN.

H φάλαγγα πέρασε από το μεθοριακό πέρασμα Σενκίβκα -Βεσέλοφκα στις 06:48 τοποική ώρα. Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμο στρατευμάτων, οχημάτων και αρμάτων μάχης στη Λευκορωσία κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Ζελένσκι επιβάλει στρατιωτικό νόμο

Στρατιωτικό νόμο επιβάλει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την αιφνιδιαστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης του προέδρου Ζελένσκι, μεταδίδουν ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να κηρύξει άμεσα στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

Μπάιντεν: «Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τους θανάτους που θα προκαλέσει η εισβολή»

Μετά την ανακοίνωση Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία, η αντίδραση του Τζο Μπάιντεν ήταν άμεση, καταδικάζοντας τις επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν με ανακοίνωσή του, καταδίκασε την «αδικαιολόγητη» -όπως τη χαρακτήρισε- επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

Πρόσθεσε πως θα μιλήσει αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει η εμπλοκή της Ρωσίας σε πόλεμο με την Ουκρανία.

«Οι προσευχές όλου του κόσμου είναι με τον λαό της Ουκρανίας απόψε, καθώς υφίσταται μια απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε έναν πόλεμο εκ προ μελέτης που θα φέρει καταστροφικές απώλειες ζωών και ανθρώπινο πόνο.

Η Ρωσία είναι μόνη υπεύθυνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα επιφέρει αυτή η επίθεση, και οι ΗΠΑ, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι τους θα απαντήσουν με ενωμένο και αποφασιστικό τρόπο. Ο κόσμος θα θεωρήσει υπεύθυνη τη Ρωσία».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη Αρχή για την Ελλάδα και διαχρονικά καταδικάζουμε κάθε παραβίαση αυτών των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Καλούμε τη ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, πέρα των άλλων σοβαρών συνεπειών τους, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιεί στην Ουκρανία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία και τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία στις δύσκολες αυτές στιγμές».

«Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και Νατοϊκούς συμμάχους μας αναφορικά με την απάντηση στην παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας» σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Οι ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία (πρεσβεία στο Κίεβο, Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε: "Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους. Γι' αυτό και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας, ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης».

«Ζητούμε από την Τουρκία να κλείσει τα στενά – Είμαστε σε πόλεμο»

Ο Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα, Μπαζίλ Μπόντναρ, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που οργάνωσε σήμερα ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και να κατασχέσει τους λογαριασμούς των Ρώσων επιχειρηματιών στην Τουρκία.

Ο Ουκρανός πρέσβης ζήτησε επίσης να κλείσει ο τουρκικός εναέριος χώρος στα ρωσικά αεροπλάνα. «Είμαστε σε πόλεμο. Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος με πυρηνικά όπλα διεξάγει ανοιχτό πόλεμο. Θέλουμε βοήθεια στην Ουκρανία, θέλουμε στρατιωτική βοήθεια για να αμυνθούμε. Ζητάμε οικονομική βοήθεια. Ζητούμε η Τουρκία να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για τα ρωσικά πλοία. Το ίδιο και τον εναέριο χώρο της”, δήλωσε.

Και πρόσθεσε: “Καλούμε όλο τον κόσμο να συνασπιστεί κατά του Πούτιν και να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου. Καλούμε να αποτραπεί η εν λόγω επιθετικότητα. Σήμερα, η Ουκρανία προστατεύει την ασφάλειά σας. Ελπίζουμε ότι όλος ο τουρκικός λαός θα στηρίξει την Ουκρανία στον δίκαιο αγώνα της”.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ