Προς το τέλος της η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία

Σε συμφωνία για την επόμενη μέρα στη Συρία κατέληξαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια της μαραθώνιας συνάντησής τους στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι από το μεσημέρι της Τετάρτης θα δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία, από τα σύνορα της Τουρκίας. Στην περιοχή αυτή θα εισέλθουν δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας, οι οποίες θα διασφαλίσουν την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών εντός 150 ωρών. Επιπλέον, Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν ότι αφενός, πρέπει η γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και αφετέρου θα πρέπει να διασφαλίζεται η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Για βιώσιμη λύση στη βορειοανατολική Συρία έκανε λόγο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ κάλεσε τις ξένες δυνάμεις, που έχουν αναπτυχθεί παράνομα στην περιοχή, να εγκαταλείψουν τα εδάφη. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί ξένα εδάφη ενώ διεμήνυσε ότι άμεσα όλες οι κουρδικές μονάδες θα πρέπει να υποχωρήσουν στα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν διήρκησε πάνω από 7 ώρες και πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από την λήξη της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί δια του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ κλιμακώνουν την ρητορική τους εναντίον της Άγκυρας, καθώς καταλογίζουν στην Τουρκία ότι ενδέχεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων στη Συρία. «Έχω δει τις αναφορές, προσπαθούμε να τις παρακολουθήσουμε. Είναι φρικτές και αν είναι ακριβείς - και υποθέτω πως είναι ακριβείς - θα αποτελούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Έσπερ σε συνέντευξή του στο CNN.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ