Πέθανε ο σπουδαίος θεατρικός σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 97 ετών ο Πίτερ Μπρουκ, ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς σκηνοθέτες της γενιάς του. Με τις τολμηρές παραστάσεις του ανανέωσε ουσιαστικά την θεατρική τέχνη του 20ού αιώνα.

Γόνος εβραϊκής οικογένειας μεταναστών από την Λετονία γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1925 στο Λονδίνο. Χωρίς θεατρικό υπόβαθρο, αλλά μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το ταλέντο του έγινε γρήγορα αντιληπτό και σε ηλικία μόλις 20 ετών ανέλαβε την διεύθυνση του Θεάτρου Ρεπερτορίου του Μπέρμιγχαμ.

Επηρεασμένος από το επικό θέατρο του Μπέρτολντ Μπρεχτ και ταυτόχρονα από τον Αντονέν Αρτό, ο οποίος είχε επιχειρήσει να ξαναδώσει στο θέατρο τον παλιό του χαρακτήρα τής γιορτής και της λειτουργίας, ο Μπρουκ επιχείρησε να συνταιριάξει τις δύο αυτές εκ πρώτης όψεως αντίθετες τάσεις στην παράσταση του έργου του Ζαν Ζενέ «Παραβάν» και στο έργο του Πέτερ Βάις «Μαρά-Σαντ«» (1964), παράσταση που έγινε παγκόσμιο θεατρικό γεγονός και έκανε τον σκηνοθέτη της γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο.

To 1970, εγκατέλειψε την Αγγλία και εγκαταστάθηκε στο Παρίοι, όπου ίδρυσε το Διεθνές Κέντρο Θεατρικών Ερευνών. Δημιούργησε μια ομάδα νέων ηθοποιών-μαθητών από όλα τα μέρη τού κόσμου κι εργάστηκε μαζί τους προς την κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου θεάτρου, την διεύρυνση των εκφραστικών μέσων τού ηθοποιού, αποδίδοντας τεράστια σημασία στον αυτοσχεδιασμό, στην κατάκτηση καινούργιων θεατών και την διεύρυνση τού κοινού γενικότερα (κωφάλαλοι, μετανάστες, ψυχοπαθείς).

Από τις σημαντικότερες σκηνοθεσίες του ήταν η μεταφορά στο θεατρικό σανίδι του ινδικού έπους «Μαχαμπχαράτα» σε συνεργασία με τον Ζαν-Κλοντ Καριέρ, που πρωτοανέβηκε το 1985 στο Φεστιβάλ της Αβινιόν και στην συνέχεια περιόδευσε σε πολλές χώρες του κόσμου. Το 1989 παρουσιάστηκε η τηλεοπτική εκδοχή της παράστασης, η οποία απέσπασε βραβείο Έμμυ.

Ο Πίτερ Μπρουκ πέθανε στο Παρίσι στις 2 Ιουλίου 2022, σε ηλικία 97 ετών. Από το 1951 έως τον θάνατό της το 2015 ήταν νυμφευμένος με την ηθοποιό Νατάσα Πάρι, με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ