Πέθανε ο σπουδαίος σαξοφωνίστας Λι Κόνιτζ

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 92 ετών, ο αμερικανός αλτοσαξοφωνίστας Λι Κόνιτζ, από τους σημαντικούς εκπροσώπους της cool-jazz. Ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονία που προκλήθηκε από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Γεννημένος στο Σικάγο το 1927, ο Λι Κόνιτζ θεωρείται ο πληρέστερος σολίστ του άλτο σαξόφωνου στην ιστορία της τζαζ, μετά τον Τσάρλι Πάρκερ.

Οι συνεργασίες του με τους πιανίστες Κλοντ Θόρνχιλ και Λένι Τριστάνο στα τέλη της δεκαετίας του '40 διαμόρφωσαν το προσωπικό του ύφος.

Η συμμετοχή του στον εμβληματικό δίσκο του Μάιλς Ντέιβις «Birth of Cool» to 1957, τον έκανε ευρύτερα γνωστό στους κύκλους της τζαζ.

Εκτός από τους ανωτέρω,συνεργάστηκε και με άλλους κορυφαίους μουσικούς της τζαζ, όπως ο Ντέιβ Μπρούμπεκ, ο Τσαρλς Μίνγκους, ο Τζέρι Μάλιγκαν, ο Ορνέτ Κόλμαν , ο Έλβιν Τζόουνς, ο Μπραντ Μελντάου και ο Τσάρλι Χέιντεν.

Ικανότατος αυτοσχεδιαστής και λάτρης των ντουέτων (ξεχωρίζουν αυτά με τον τενοροσαξοφωνίστα Γουρν Μαρς), πέρασε πολλά χρόνια στην Ευρώπη δίνοντας συναυλίες και ηχογραφόντας και με μεγάλες μπάντες.

Ο Λι Κόνιτζ είχε εμφανισθεί και στην Ελλάδα σε καλοκαιρινά φεστιβάλ και σε τζαζ κλαμπ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ