Πέθανε ο Πίτερ Γκριν, θρυλική μορφή του λευκού μπλουζ κα συνιδρυτής των Fleetwood Mac

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 73 ετών ο Βρετανός κιθαρίστας Πίτερ Γκριν, μια από τις εμβληματικές φιγούρες του λευκού μπλουζ και συνιδρυτής των Fleetwood Mac. Ήταν ο μουσικός για τον οποίο ο μεγάλος Μπι Μπι Κινγκ είχε πει ότι «είναι ο μοναδικός λευκός κιθαρίστας των μπλουζ που στέλνει ρίγη στη ραχοκοκαλιά μου». O σπουδαίος μουσικός πέθανε στον ύπνο του, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του.

O Πίτερ Άλεν Γκρίνμπαουμ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1946, στην συνοικία Μπίθναλ Γκριν του Λονδίνου. Οι πρώτες μουσικές επιρροές του περιλάμβαναν τους Μάντι Γουότερς, Μπι Μπι Κινγκ, Φρέντι Κινγκ και Shadows, αλλά και την παραδοσιακή εβραϊκή μουσική. Το 1966, έγινε μέλος των Βluesbreakers του Τζον Μάγιαλ, παίρνοντας τη θέση του Έρικ Κλάπτον, ο οποίος αποχώρησε για να συνεχίσει με τους Cream. Δισκογραφικά, η πιο αξιόλογη κυκλοφορία της συνεργασίας του με τον Μάγιαλ ήταν το τρίτο άλμπουμ των Bluesbreakers «A Hard Road».

To 1967 o Green, μαζί με τον μπασίστα Τζον ΜακΒι και τον ντράμερ Μικ Φλίτγουντ σχημάτισε τους Peter Green’s Fleetwood Mac. To πρώτο No 1 σινγκλ του γκρουπ στο βρετανικό τσαρτ ήταν το «Albatross», ενώ το «Black Magic Woman» έγινε αργότερα μεγάλη επιτυχία από τον Κάρλος Σαντάνα. Οι Fleetwood Mac γρήγορα έγιναν ένα από τα πιο δημοφιλή σύνολα της εποχής, εξελίσσοντας τις μπλουζ αναφορές τους σε μια νέα μουσική πρόταση, με πειραματική διάθεση αλλά και πλούσια μουσικότητα.

Ακολουθώντας τα βήματα πολλών συγχρόνων του, ο Γκριν έκανε κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών που προκάλεσαν μόνιμες αλλοιώσεις στην αντίληψη και τη συμπεριφορά του, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τους Fleetwood Mac το Μάιο του 1970.

Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλμπουμ του με τίτλο «The End Of The Game». Ήταν η αρχή μιας προσωπικής οδύσσειας, που περιλάμβανε ακόμη και διαστήματα φυλάκισης και νοσηλείας σε άσυλο. Το 1995 κυκλοφόρησε η βιογραφία του, από το Βρετανό συγγραφέα Μάρτιν Κέλμινς. Την ίδια χρονιά στο άλμπουμ του Γκάρι Μουρ «Blues For Greeny» συμπεριλήφθηκαν διασκευές τραγουδιών του.

Το 1997, με το σχηματισμό των Splinter Group, η δυναμική επιστροφή του Πίτερ Γκριν στην ενεργό δράση έπειτα από δύο δεκαετίες καλλιτεχνικής απομόνωσης αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για τους φίλους της ροκ μουσικής .Έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος, έκανε μάλιστα και μια μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη, που περιλάμβανε σταθμούς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Έκτοτε διατήρησε μια σταθερή δισκογραφική παρουσία, που φανέρωνε μια τάση επιστροφής στις αρχέτυπες μπλουζ και R&B αναφορές του.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ