Πέθανε ο «Μεγαλέξαντρος» Ομέρο Αντονούτι

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών ο Ιταλός ηθοποιός Ομέρο Αντονούτι, ο «Πατέρας-Αφέντης» των αδελφών Ταβιάνι και ο «Μεγαλέξανδρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Γεννημένος στις 3 Αυγούστου 1935 στο Μπαζιλιάνο της νοτιοανατολικής Ιταλίας πρωτοεμφανίσθηκε στο θέατρο και το 1966 έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο δίπλα στον Βιτόριο Γκάσμαν και την Τζίνα Λολομπρίτζιντα στην κωμωδία «Le piacevoli notti» («Ευχάριστες Νύχτες»).

Τα επόμενα χρόνια έπαιξε και πρωταγωνίστησε σε ταινίες γνωστών δημιουργών του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως των αδελφών Ταβιάνι, Θόδωρου Αγγελόπουλου, Ερμάνο Όλμι, Κάρλος Σάουρα, Τζιάνι Αμέλιο, Σπάικ Λι, Ρομπέρτο Ροσελίνι, Μάρκο Μπελόκιο και Λουίτζι Κομεντσίνι.

Έγινε ευρύτερα γνωστός στους φίλους του κινηματογράφου από τον ρόλο ενός αυταρχικού πατέρα στην ταινία των αδελφών Ταβιάνι «Πατέρας-Αφέντης» που τιμήθηκε με το «Χρυσό Φοίνικα» του Φεστιβάλ των Καννών το 1977. Μαζί τους θα συνεργαστεί και στις ταινίες «Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο» (1982), «Χάος» (1984) και «Καλημέρα Βαβυλωνία» (1987).

Το 1980 πρωταγωνίστησε στον ρόλο του «Μεγαλέξαντρου» στην ομώνυμη ταινία εποχής του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που έχει ως αφετηρία της την Σφαγή στο Δήλεσι.

Λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του έπαιξε στην ταινία του Τζιάνι Αμέλιο «Hammamet», ένα βιογραφικό δράμα για τα τελευταία χρόνια της ζωής του σοσιαλιστή ηγέτη Μπετίνο Κράξι, ενός αμφιλεγόμενου προσώπου της ιταλικής πολιτικής. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις αρχές του επομένου χρόνου.

Ο Ομέρο Αντονούτι εκτός από το θέατρο και τον κινηματογράφο θα διαπρέψει με την χαρακτηριστική του φωνή στο ντουμπλάρισμα μεγάλων χολιγουντιανών ταινιών και θα κερδίσει δύο βραβεία στο σχετικό φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στην Ιταλία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ