Πέθανε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Μεσσάλας

Ένας ακούραστος υπηρέτης του θεάτρου, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Μεσσάλας, έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών.

Γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1942 και μετά την φοίτησή του στη δραματική σχολή έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα συνεργαζόμενους με διάφορους θιάσους. Σταθμός στη ζωή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία υπήρξε η γνωριμία και η συνεργασία του με τον Αλέξη Σολωμό, στο Θέατρο Προσκήνιο. Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου (1969), «Ο κοριός» του Μαγιακόφσκυ (1969), «Σαν περάσουν πέντε χρόνια» του Λόρκα (1970), «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπρεχτ κ.α.

Το 1973 ίδρυσε την δική του θεατρική στέγη, το «Μοντέρνο Θέατρο» όπου ανέβασε ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής πολυάριθμα έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Παράλληλα έβαλε την υπογραφή του σε παραστάσεις του Εθνικού αλλά και του ελεύθερου θεάτρου και συμμετείχε σε περιοδείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από το 1992 έως το 2012 στεγάστηκε επαγγελματικά στο θέατρο «Αλκυονίδα», το οποίο διατηρούσε και παιδική σκηνή.

Υπήρξε προσωπικός φίλος και βοηθός του Αλέξη Μινωτή, όταν ο τελευταίος ανέλαβε γενικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επί μία δεκαετία (1974-1984).

Ο Γιώργος Μεσσάλας υπηρέτησε και τον ελληνικό κινηματογράφο, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '60. Συμμετείχε μεταξύ άλλων στις ταινίες «Αχ αυτή η γυναίκα μου», «Διπλοπενιές», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Η ωραία του κουρέα», «Καπετάν φάντης μπαστούνι», «Ο ατσίδας», «Το λεβεντόπαιδο» κ.α.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook: «Συγκλονισμένος αισθάνομαι αυτή τη στιγμή που μόλις έμαθα ότι ακόμα ένας αγαπημένος μου άνθρωπος αποχώρησε από κοντά μας μέσα σ' αυτές τις μαύρες μέρες που αποχαιρετάμε τόσους φίλους ...Ο μεγάλος θεατράνθρωπος Γιώργος Μεσσάλας μας άφησε.... ο άνθρωπος που με πίστεψε και με πρωτοπήγε στην Επίδαυρο, ο άνθρωπος που διδάχτηκε ήθος από τον μεγάλο Μινωτή και δίδαξε ήθος θεατρικό σε όλους μας..Ο σπουδαίος οικογενειάρχης. Αγαπημένε μου Γιώργο δεν θα σε ξεχάσω ποτέ και θα σ' ευχαριστώ πάντα για την φιλία σου..».

Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού για την απώλεια του Γιώργου Μεσσάλα

Η απώλεια του Γιώργου Μεσσάλα «θα είναι αισθητή, όμως δεν πρόκειται να ξεχαστεί η αγαπητή του παρουσία, η εργατικότητα και το πάθος του για τη θεατρική τέχνη» αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πληροφορούμενη τον θάνατο του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιώργου Μεσσάλα, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

«Με τον ήπιο δυναμισμό του και τη θεατρική του παιδεία, την οποία διδάχθηκε από τους σπουδαίους δασκάλους του ελληνικού θεάτρου, τον Αλέξη Μινωτή και τον Αλέξη Σολωμό, ο Γιώργος Μεσσάλας υπηρέτησε το θέατρο με αγάπη και ήθος» αναφέρει η κυρία Μενδώνη. «Ιδρύοντας πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια, το 1973, το Μοντέρνο Θέατρο, ανέβασε με συνέπεια παραστάσεις ρεπερτορίου, ενώ για δύο δεκαετίες στέγασε το όραμά του στην ‘'Αλκυονίδα'', καθώς ήταν από τους πρώτους που δημιούργησε θεατρικούς χώρους εκτός της στενής περιμέτρου του θεατρικού κέντρου της Αθήνας. Η απώλειά του θα είναι αισθητή, όμως δεν πρόκειται να ξεχαστεί η αγαπητή του παρουσία, η εργατικότητα και το πάθος του για τη θεατρική τέχνη» καταλήγει η υπουργός Πολιτισμού εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, καθώς και στους πολυάριθμους φίλους του εκλιπόντος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ