Περού: Βρέθηκαν μούμιες παιδιών που θυσιάστηκαν για να συνοδεύσουν αξιωματούχο στον θάνατο

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο Περού τις μούμιες έξι παιδιών, που πιθανόν θυσιάστηκαν για να συνοδεύσουν στον θάνατο έναν αξιωματούχο.

Συνολικά ανακαλύφθηκαν σε έναν αρχαιολογικό χώρο κοντά στη Λίμα 14 πτώματα, εκ των οποίων έξι μούμιες παιδιών, που πιθανότατα θυσιάστηκαν πριν από 1.000 χρόνια για να συνοδεύσουν έναν αξιωματούχο στη μετά θάνατον ζωή.

«Βρήκαμε τα λείψανα έξι μουμιοποιημένων παιδιών κοντά στον τάφο ενός προσώπου που ανήκε στην ελίτ», η μούμια του οποίου είχε έρθει στο φως τον περασμένο Νοέμβριο, όπως είπε ο αρχαιολόγος Πίτερ φαν Ντάλεν Λούνα, επικεφαλής των ανασκαφών στην Καχαμαρκίγια, 24 χιλιόμετρα ανατολικά της Λίμα.

Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι τα παιδιά θυσιάστηκαν και ότι ενδέχεται να ήταν μέλη της οικογένειας του αξιωματούχου. Οι μούμιες χρονολογούνται στο 800-1000 μ.Χ, προηγούνται δηλαδή της εποχής των Ίνκας κατά μερικούς αιώνες. Σε μικρή απόσταση εντοπίστηκαν τα λείψανα και ενηλίκων, εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν δύο γυναίκες.

Από τον Νοέμβριο του 2021 οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Σαν Μάρκος έχουν βρει στην Καχαμαρκίγια συνολικά 14 λείψανα. Τον Νοέμβριο ανακαλύφθηκε η μούμια του αξιωματούχου, που ήταν τοποθετημένος έτσι ώστε τα χέρια του να καλύπτουν το πρόσωπό του.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι επρόκειτο για έναν άνδρα ηλικίας 18-22 ετών, ο οποίος ενταφιάστηκε σε έναν κωνικό θάλαμο, σε βάθος 1,40 μέτρων. Φαίνεται ότι παρά την ηλικία του είχε ιδιαίτερο «οικονομικό και κοινωνικό κύρος», εξήγησε ο Φαν Ντάλεν Λούνα.

Η Καχαμαρκίγια ήταν ένα σημαντικό αστικό κέντρο, όπου ζούσαν 10.000-20.000 άνθρωποι. Ιδρύθηκε γύρω στο 200 π.Χ. και κατοικείτο μέχρι και τον 16ο αιώνα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ