Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Πρωτοφανείς στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν εικόνες που δείχνουν αστυνομικούς να έχουν προτάξει τα όπλα τους για να αντιμετωπίσουν τους υποστηρικτές του Τραμπ, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα έπεσαν πυροβολισμοί, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί, ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται, καθώς και μία ακόμη γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος και λίγες ώρες αργότερα κατέληξε.

Είχε προηγηθεί ομιλία του απερχόμενου προέδρου στους υποστηρικτές του στην Ουάσινγκτον, στη διάρκεια της οποίας «έριξε λάδι στη φωτιά», λέγοντας πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ήττα του, ενώ κάλεσε και τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν. Ο Πενς, ωστόσο, αρνήθηκε και προχώρησε κανονικά στην επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού εκπροσώπου. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χρειάστηκε να φυγαδευτεί για να γλιτώσει από τους οπαδούς του Τραμπ.

Διάγγελμα Μπάιντεν

Σε διάγγελμα προχώρησε ο Τζο Μπάιντεν ύστερα από τα τραγικά γεγονότα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. «Σήμερα φέρεται να έχει πληγωθεί όσο ποτέ η ψυχή της δημοκρατίας μας. Αλλά και ο ίδιος ο νόμος με τρόπο που ποτέ δεν έχουμε ξαναδεί. Εχει πληγωθεί το δόγμα της Αμερικής. Το χάος αυτό δεν αντιπροσωπεύει την Αμερική. Ενας αριθμός εξτρεμιστών έχει στόχο το χάος και την αναστάτωση. Πρέπει να τελειώσει τώρα. Καλώ τον όχλο να αποχωρήσει άμεσα από τον ναό της Δημοκρατίας. Τα λόγια ενός προέδρου μετρούν όσο καλός ή κακός είναι. Καλώ τον Τραμπ να βγει σε εθνικό δίκτυο τώρα να εκπληρώσει τον όρκο του και να υπερασπιστεί το Σύνταγμα Να διαλύσει αυτό τον όχλο. δεν είναι διαμαρτυρία, είναι επανάσταση» είπε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η εισβολή χθες, Τετάρτη, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ υποκινήθηκε από τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Η ιστορία δικαίως θα θυμάται τη σημερινή βία στο Καπιτώλιο, που υποκινήθηκε από έναν εν ενεργεία πρόεδρο ο οποίος συνέχισε να ψεύδεται αβάσιμα για την έκβαση νόμιμων εκλογών, σαν μια στιγμή μεγάλης ατίμωσης και ντροπής για το έθνος μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο δημοκρατικός Ομπάμα.

Τέσσερις οι νεκροί

Σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής της αστυνομίας στη μητροπολιτική περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα χθεσινά επεισόδια στην Ουάσινγκτον.

Διευκρίνισε ότι οι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά και το τέταρτο πρόσωπο υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού υπέστη τραύμα από σφαίρα.

Πρόσθεσε ότι 52 ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Παράλληλα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ